Nieuwsartikelen over business, nieuwe ontwikkelingen en sportieve actitviteiten

Blog

Variaties in hondenvoer zijn gezond

Hondenbrokken zijn een uitvinding van de moderne tijd. Toen James Spratt iets meer dan anderhalve eeuw geleden de eerste hondenbrokken te koop aanbood, werd hij uitgelachen. Mensen geloofden dat honden zichzelf prima in stand konden houden door de restjes van mensen te eten, door in het vuilnis te zoeken naar voedsel of door zelf hun eten te vangen in de natuur. Hondenbrokken waren echter een groot succes en steeds meer merken doen aan de productie van hondenvoer. Er was in die tijd weinig bewijs dat dit voer ook echt gezond was voor honden. Het heeft meer dan een eeuw geduurd voordat er een onderzoek werd voltooid naar wat honden precies nodig hebben om een gezond leven te leiden. Dit zorgde voor een kwaliteitsstandaard in hondenvoer. Sindsdien is er steeds meer onderzoek gedaan naar de gezondheid van honden en zijn er heel veel soorten hondenbrokken ontwikkeld die daaraan voldoen. Maar welke soort hondenvoer is geschikt voor jouw hond?

Hondenbrokken of blik?

De goedkoopste en makkelijkste variant van hondenvoer zijn de brokken. Hondenbrokken blijven lang goed, wegen weinig en bevatten veel voedingsstoffen. Er zijn veel verschillende hondenbrokken beschikbaar en het is vrijwel altijd beter om deze aan te schaffen bij een specialist. Critici zeggen dat er in het proces waarmee hondenbrokken worden vervaardigd veel voedingsstoffen verloren gaan. Nat hondenvoer in blik bevat meer vet en eiwitten. Voer in blik is duurder en blijft minder lang goed dan brokken, maar honden vinden het zonder twijfel het allerlekkerst. Dit natte voer is echter ook door onderzoeken gelinkt aan overgewicht bij honden en kan beter gebruikt worden als een speciale beloning dan als standaard voer.

Speciale varianten van hondenvoer

Sommige honden hebben speciale behoeftes wanneer het aankomt op hun voer. Voor die honden is er speciaal voer. Er is Gastrointestinal voer dat makkelijker verteert of hypoallergeen voer dat problemen met allergie voorkomen. Als een hond problemen heeft met de nieren of een huidaandoening heeft zijn daar ook speciale soorten voer voor. Maar een hond heeft geen aandoening nodig om bijzonder voer te verdienen. Misschien voert u liever biologisch voer of vers vlees aan uw hond? Een van de grootste verschillen tussen honden en wolven is de spijsvertering van de hond, die heeft zich ontwikkeld om koolhydraten te kunnen verteren. Alhoewel honden dus heel veel houden van vlees, hoeven ze niet alleen maar vlees te eten. Pas op met graanvrije hondenbrokken, in 2019 is er een onderzoek uitgebracht dat de meerderheid van de graanvrije brokken in de Verenigde Staten heeft gelinkt aan hartaandoeningen bij honden. Er zijn ook vegetarische diëten voor honden te vinden. Een ding is zeker, ongeacht hoe gezond uw hondenvoer zal zijn, variatie is gezond voor iedereen.

Geef een reactie