DE WEDSTRIJD NIEUWESCHANS 1 TEGEN THOS WEGGEGEVEN….

Nieuweschans begon zondag 18 november voortvarend aan de wedstrijd met de wetenschap dat een overwinning op buurtgenoot Thos uit Beerta een belangrijke stap zou zijn naar  de bovenste regionen. In de 5e minuut reageerde Yannick attent op een voorzet vanaf de linkerkant van Arjan, maar zag zijn doelpoging net naast gaan. Nieuweschans speelde goed en georganiseerd in de eerste helft en was de bovenliggende partij. Het wachten was op de openingstreffer. In de 36 minuut was het raak. De meegekomen Igalin werd op maat bediend door Davy en schoot Nieuweschans naar een verdiende 0...1 voorsprong. Thos kon hier nauwelijks iets tegenover stellen. Nieuweschans ging met een goed gevoel de rust in en de verwachting was dat Nieuweschans de voorsprong en de drie punten mee naar huis zou nemen. In de pauze complimenteerde de trainer de spelers voor het goede spel in de eerste helft, maar waarschuwde dat Thos er de tweede helft er alles aan zou doen om terug te komen in de wedstrijd. Het was dan ook onbegrijpelijk dat Nieuweschans ondanks dat ze gewaarschuwd waren slap en ongeconcentreerd aan de tweede helft begonnen. Thos ging meer naar voren spelen, zette meer druk en ging feller de duels in. In de 51e minuut kwam Thos op gelijke hoogte (1.. 1) door een fout in de opbouw vanuit de verdediging van Nieuweschans af te straffen. Vanaf dat moment werd het spelbeeld anders. Thos nam meer en meer het initiatief en creëerde kansen. Nieuweschans riep dit zelf over haar af. De organisatie werd verwaarloosd, door niet meer vanuit eigen positie en taak te spelen, waarbij spelers op eigen initiatief  op andere positie, s gingen spelen met als gevolg wanorde in de veldbezetting. Thos profiteerde hier optimaal van en trok de wedstrijd naar zich toe door in de 61e minuut en in de 72e minuut te scoren en de overwinning binnenhaalde met een 3...1 eindstand. Voor Nieuweschans moet het duidelijk zijn dat de wijze waarop de wedstrijd in de tweede helft benaderd werd, gewoonweg niet kan. De wedstrijd werd weggegeven door eigen toedoen. (door Dick Wiebrants)
 

Nieuweschans verliest derby tegen Drieborg

 

Zondag 5 maart:

Nieuweschans – Drieborg  0-3 (0-2)

Doelpunten Drieborg: Ingve Tjalma, Sven Veld en Mark Roll

Toeschouwers: 99

 

Vandaag de kraker tussen de buren uit Nieuweschans en Drieborg. Nieuweschans dat goed uit de winterstop is gekomen met een gelijk spel en een overwinning had vertrouwen dat het vandaag zou kunnen stunten tegen het hoger geklasseerde Drieborg. Toch had trainer Jan Blaauw de nodige problemen voor aanvang van de wedstrijd, Arjan Topelen was geblesseerd aan de knie en zou niet kunnen spelen. In zijn plaats was Thomas Hauwen nu geposteerd. De 43 jarige Hauwen die normaliter zijn wedstrijdjes op zondagmorgen in het tweede speelt deed het naar behoren, maar ondervond wel het verschil in tempo.

Vooraf was er nog vrees dat de scheidsrechter het veld zou afkeuren gezien de abominabele gesteldheid van het veld. Gelukkig gaf de beste man groen licht en kon het gevecht in de modder beginnen.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Drieborg niet was gekomen om cadeautjes te geven. Drieborg met notabene drie Schanskers (Dave Meijer, Ken Bakkker en Mark Roll) in de gelederen was heer en meester. Achterin had Nieuweschans veel moeite met het in bedwang houden van de voorwaartsen van de gasten en ook op het middenveld zat Drieborg er bovenop. Voorin zat Steffan Kuiper in de tang bij Kevin Nanninga. Een goede zet van trainer Leraar van Drieborg, hij wist hiermee de angel uit het spel van Nieuweschans te halen.

En nadat Nieuweschans al een keer een waarschuwing gehad had toen een doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd was het even later wel raak, vrij voor de keeper schoof Ingve Tjalma de 0-1 binnen. Nieuweschans probeerde het wel, maar Drieborg gesteund door de voorsprong drukte meteen door. Na een aantal gemiste kansen maakte Sven Veld de 0-2. Nieuweschans oogde aangeslagen en wankelde. Gelukkig wist de ploeg zich weer wat op te richten en kreeg zelfs een mogelijkheid via Alex Babenko. Het schot van buiten de zestien werd met de nodige moeite gepakt door de attent keepende  Mart Bakker.

Met de 0-2 stand gingen vervolgens beide teams aan de thee. Het publiek werd in de kantine vermaakt met live muziek van Mathijs Laverman.

Na de rust bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. Nieuweschans probeerde het wel, maar kwam er nauwelijks doorheen. Domper voor Nieuweschans was het geblesseerd uitvallen van spits Babenko. Ook invaller Michel Topelen ging er niet veel later met een blessure vanaf.

Doordat de Schanskers steeds meer va banque gingen spelen op zoek naar de aansluitingstreffer kreeg Drieborg voorin steeds meer ruimte en de nodige kansen. Nadat de gasten al een aantal kansen gemist hadden was het uitgerekend Schansker Mark Roll die de wedstrijd in het slot gooide. Vrij voor keeper Krebs faalde Roll niet en schoof beheerst de 0-3 binnen. Hierna werd het steeds rommeliger en bloedde de wedstrijd wat dood. Smet op de sportieve wedstrijd was het in de slotminuten uitvallen van Drieborg speler Kevin Veld. Aan een ongelukkige botsing met Kjeld Bolland hield Veld waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen over. Vanuit Nieuweschans wensen wij Veld een voorspoedig herstel en beterschap.

Volgende week wacht wederom een lastige opgave voor de Schanskers, dan staat namelijk de uitwedstrijd tegen Wedde op het programma.

(foto: De teams Nieuweschans 1 en Drieborg 1)

Nieuweschans 2 verliest oefenduel tegen Stadskanaal 4

 

Zondag 6 maart:

Stadskanaal 4 – Nieuweschans 2  6-0 (2-0)

 

Vandaag geen competitie voor Nieuweschans 2. Gelukkig werd in Stadskanaal een oefentegenstander gevonden. Nieuweschans was door omstandigheden danig verzwakt en reisde met slechts 12 spelers af richting Stadskanaal. Onder die 12 spelers ook nog de 63-jarige Dick Prijt, die normaliter als grensrechter of scheidsrechter fungeert.

Al snel na het begin van de wedstrijd werd duidelijk dat Nieuweschans geen gemakkelijke ochtend zou krijgen. Stadskanaal was heer en meester en combineerde naar hartenlust. Nieuweschans daarentegen had erg veel moeite om de bal in de ploeg te houden. Voorin stond Johan Blaauw op een eiland en vanuit het middenveld werd gegrossierd in onnauwkeurige balbehandeling en passes. Toch duurde het nog even voordat Stadskanaal op voorsprong kwam. Dit was met name te danken aan het attente keepen van Enzo Leeuwerke. Een aantal keren wist hij de ballen met het nodige kunst en vliegwerk te keren. Een zondagsschot van Stadskanaal brak uiteindelijk de ban. Na zo’n half uur belandde de bal uit de kluts net buiten de zestien en het schot van de Stadskanaalster spelbepaler belandde buiten het bereik van Leeuwerke in de kruising, 1-0. Nieuweschans bleef ook na deze treffer de mindere, maar leek deze stand mee naar de rust te trekken. Ondanks dat Stadskanaal bleef aandringen en de nodige kansen kreeg. Helaas besloot Harry Klaassens de “knoalsters” dan maar een handje te helpen. Een lage voorzet voor het Schansker doel werd door de Schankser voorstopper hard binnen gevolleerd, keeper Leeuwerke had geen schijn van kans.

Met deze 2-0 stand gingen beide ploegen aan de thee. Jack Kerkhof moest nu gewisseld worden omdat hij zijn Ajax zo graag punten wilde zien verspelen in Groningen. Voor hem kwam dus de 63-jarige Prijt in het veld. Hij werd geposteerd in de voorhoede en op de vraag of hij daar al wel eens gestaan had meldde hij dat hij in de junioren al eens een seizoen had gedraaid met meer dan 100 doelpunten. U begrijpt dat hierna de verwachtingen hooggespannen waren bij zijn teamgenoten.

De tweede helft kende een zelfde wedstrijdbeeld. Stadskanaal viel aan en Nieuweschans hield voornamelijk tegen. Al snel liep Stadskanaal uit naar 3-0 en 4-0 door prachtige doelpunten, de 3-0 belandde in de rechter bovenhoek en de 4-0 werd middels een prachtige lob, over de iets te ver voor zijn doel staande keeper Leeuwerke, aangetekend. Hierna kwam de wedstrijd meer in evenwicht en kreeg Nieuweschans ook zowaar een aantal kansen. Een schot van Geert-Eltjo Nuis werd door de keeper uit het doel geranseld. Ook Dick Prijt had iets moois in gedachten, iets wat hij wellicht 50 jaar geleden nog wel kon lukte nu niet. Prijt wilde de bal van een meter of 40 met een boog over de keeper schieten, het werd echter een rollertje richting cornervlag. Voor het overige natuurlijk niets dan respect om op deze leeftijd de voetbalschoenen aan te trekken. Even later werd het 5-0 toen keeper Leeuwerke in de Schansker malaise deelde door over een zacht ingeschoten bal heen te duiken. Voor de Schanskers leek hierna de eer gered te worden door Berend Menninga. Echter Menninga met nog een halve marathon van een dag eerder in de benen faalde jammerlijk vrij voor de keeper. In de 90ste minuut was het slotakkoord nog voor Stadskanaal dat daarmee de eindstand op 6-0 bepaalde. Al met al een dikke nederlaag voor de gehavende Schanskers die hopelijk volgende week weer meer compleet zullen zijn als in de competitie Heiligerlee 3 op bezoek komt op Sportpark de Lange Akkers in Bad Nieuweschans.

 


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030