Voedselbank Oldambt voedt 900 'monden' en volgend jaar worden er dat nog meer

01-12-2016 18:59

Bad Nieuweschans- Mijn column voor RTV GO!

ӿ ӿ ӿ Elk jaar opnieuw worden wij overspoeld met reclames, zowel in drukvorm als via radio- en tv-commercials, om ons duidelijk te maken hoe de komende feestdagen er uit moeten gaan zien. De meest exclusieve producten om bijzondere gerechten te maken worden aangeprezen. Ook de fashion industrie doet haar uiterste best om toch maar weer te gaan voor een nieuwe jurk, blouse of wat dan ook. Het is dan ook triest om te vernemen dat de Voedselbanken per 1 januari nog meer monden ‘moeten’ voeden. Allemaal voor mensen die bijna niet weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Maar wel geconfronteerd worden met alle gepresenteerde luxe zaken. De grens voor het in aanmerking komen van een wekelijks voedselpakket, wordt namelijk opgerekt. Deze wordt met ingang van het nieuwe jaar behoorlijk verhoogd. Met name voor gezinnen met kinderen was de grens veel te krap en het netto inkomen, na aftrek van alle kosten, gaat met vele tientjes omhoog. Voor een alleenstaande wordt de ondergrens verhoogd van 180- naar 200 euro per maand. Dit is het bedrag wat iemand werkelijk te besteden heeft. Voor de Voedselbank Oldambt betekent het nog meer werk aan de winkel. De Voedselbank heeft 5 uitgiftepunten, namelijk Winschoten, Scheemda, Finsterwolde, Bad Nieuweschans en Pekela. In totaal voeden ze nu 900 monden en het gaat hierbij om 350 wekelijkse pakketten en dit aantal zal dus behoorlijk omhoog gaan, aldus de verwachtingen van de coördinator. De screening blijft streng en men moet met allerlei documenten over de brug komen om aan te tonen dat men rond moet komen van een minimaal inkomen.

Toch is er altijd nog heel veel onbegrip voor mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank. Natuurlijk is het zo dat er altijd verschillen blijven en vaak wordt er gekeken naar uiterlijke kenmerken. Reacties als:  “ze rijden wel in een auto, dan hoeven ze ook geen voedselpakket”,  worden vaak geuit. Het is dan ook goed dat de organisatie van de Voedselbank vaststelt wanneer iemand wel in aanmerking komt voor een pakket. Op dit moment heeft de organisatie niet te klagen wat er aan goederen binnenkomt. Daarom is het ook mogelijk om de uitbreiding uit te kunnen voeren. Maar je kunt de Voedselbanken ook in een ander daglicht zien: je helpt de minima en je voorkomt dat artikelen die het eind van de houdbaarheidsdatum naderen worden weggegooid. Producten die bij Voedselbank terechtkomen zijn soms heel speciaal. Artikelen die je anders nooit zou kopen liggen nu ineens in de boodschappentas van Voedselbank. Het is ook logisch dat dit gebeurd, want exclusieve groenten en fruit, blijven het langst in de schappen liggen en op een gegeven moment moet het weg. Fijn voor de mensen die gebruik maken van de Voedselbank, hebben ze toch met regelmaat iets bijzonders op tafel en ik hoop dan ook van harte dat ze met de komende feestdagen een mooie maaltijd kunnen voorschotelen.

Overigens is er op 20, 21 en 22 december op allerlei plaatsen in de Provincie Groningen een grote  voedselverzamelactie. In verschillende supermarkten kun je vrijwilligers aantreffen om producten in te zamelen. (F.S.) Voor info: www.voedselbankoldambt.nl

 


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030