Verjonging organisatie Kinderboerderij mogelijk dankzij nieuwe vrijwilligers

25-11-2016 06:12

Bad Nieuweschans- “Kinderboerderij van ondergang gered”  zou de kop kunnen zijn van dit verslag. Zo dramatisch leek het wel als we af moesten gaan op publicaties die de afgelopen week in de verschillende media zijn verschenen. Natuurlijk is het zo dat de kinderboerderij c.q. hertenkamp altijd vrijwilligers kan gebruiken, maar het was nu ook weer niet zo dat het voortbestaan in gevaar was. Om vrijwilligers te werven, maar ook om te evalueren hoe de kinderboerderij er voor staat, was er donderdagavond, 24 november, een bijeenkomst in De Akkerschans. Hoewel de opkomst minimaal was, kan toch van een positieve ontwikkeling worden gesproken. Drie vrijwilligers hebben zich aangemeld  en wellicht is er ook nog ondersteuning van vriend of vriendin. Door deze nieuwe aanwas en als deze vrijwilligers ook nog eens door kunnen stromen naar een bestuursfunctie, dan biedt de toekomst weer volop perspectieven. Het enthousiasme van de nieuwelingen was in elk geval volop voelbaar. Ondersteuning is er ook al een tijdje van Marloes Wierenga. Zij is beheerder van twee zorgboerderijen,  namelijk de R. Rienkesheerd in Nieuwolda en nog één in Zuidbroek. Hoewel zij, als het gaat om de kinderboerderij in Bad Nieuweschans, niet op de voorgrond wil treden, heeft haar kennis en energie wel een positieve uitstraling binnen de organisatie. “De kinderboerderij heeft een heel belangrijke maatschappelijke functie en het is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen om met dieren en de natuur te leren omgaan”, aldus Marloes.

De kinderboerderij in Bad Nieuweschans is er één om trots op te zijn. Menig dorp of stad kan er jaloers op zijn. Een uitgebreid complex met volop ruimte voor de dieren, voldoende stallen, een recreatieruimte waar kinderen naar hartenlust kunnen knutselen en ook nog eens een speeltuin die in 2014 is geopend. Dit kon gerealiseerd worden middels een forse subsidiëring van € 10.000,00. Ook de lokale ondernemers hebben behoorlijk bijgedragen, want in totaliteit, met hekwerken etc. was er zo’n € 22.000,00 mee gemoeid.

Een vrouw van het eerste uur is Gertrud Smit. Al bijna twintig jaar zet zij zich enorm in voor deze kinderboerderij. “Jammer genoeg voor ons, hebben de afgelopen tijd enkele mensen die als vrijwilliger werkzaam waren, hun werkzaamheden moeten beëindigen. Spijtig voor ons, maar van de andere kant ook blij voor deze vrijwilligers, want ze hebben een baan of iets dergelijks gekregen. Wij werken samen met het C.W.I. (Centrum Werk en Inkomen van het UWV) en het Oude Ambt. Als er mogelijkheden zijn verwijzen ze vrijwilligers naar ons door. Het nadeel is dat ze alleen maar uit Bad Nieuweschans en directe omgeving kunnen komen, want ze krijgen geen reiskosten vergoeding. Op dit moment zijn vijf personen werkzaam binnen de organisatie en met de ondersteuning van de nieuwe vrijwilligers kunnen wij goed functioneren. Het zou fijn zijn als er tegen het voorjaar nog enkele personen zich aanmelden, want dan wordt het wel drukker. De geboorten van de lammetjes etc. is altijd bijzonder, maar het vergt wel extra verzorging”, aldus Gertrud.

Als het om de dieren gaat; de kinderboerderij heeft 7 herten, 8 geiten, 8 schapen, 2 varkens. Het verhaal van de kippen is een beetje triest, want daar zijn vossen mee aan de haal gegaan. Met andere woorden er zijn niet zoveel kippen meer. Verder zijn er duiven, konijnen en cavia’s.

Carolijn Huiskamp: “Graag willen wij ook een bibliotheek opzetten met zogeheten ‘zwerfboeken’. Mensen die kinderboeken over hebben kunnen ze bij ons inleveren, zodat kinderen er gratis gebruik van kunnen maken. Ook voor het komend jaar blijven wij allerlei activiteiten organiseren om kinderen en ouders betrokken te houden bij het wel en wee van de kinderboerderij. Verder wil ik nog graag opmerken dat wij heel erg blij zijn met de ondersteuning van mevrouw Leeuwma. Wij kunnen altijd de hulp inroepen van een dierenarts, maar zij houdt als ‘boerin’ onze dieren goed in de gaten en merkt altijd gelijk op als er iets aan de hand is”.

Helaas is de kinderboerderij op dit moment gesloten voor het publiek, dit in verband met de uitbraak van de ‘vogelgriep’. Op de kinderboerderij zijn geen zieke dieren, maar deze voorzorgsmaatregelen zijn nu eenmaal nodig. Er is geen ophokplicht en het lijkt er op dat deze maatregel niet zo lang gaat duren.

(foto: ook het volgend jaar worden er weer vele activiteiten georganiseerd)

 


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030