Veertig jaar scheidsrechter.... en voetballer in hart en nieren: Derk Prijt uit Bad Nieuweschans

04-11-2016 08:43

Bad Nieuweschans- Eigenlijk realiseerde de 62-jarige Derk Prijt uit Bad Nieuweschans het zich heel spontaan dat hij dit jaar 40 jaar scheidsrechter is in het amateurvoetbal. “Af en toe ga je terug rekenen en bij mij was dat wij dit jaar 41 jaar getrouwd zijn. Dat vergeet ik niet, maar toen kwam bij mij de gedachte op dat ik dan 40 jaar scheidsrechter ben”, aldus Derk. In het algemeen kent men deze sportman als Dick en het is prijzenswaardig dat hij zich nog bij alle thuiswedstrijden van VV Nieuweschans zich in het scheidsrechterspak steekt. Scheidsrechter zijn, is zeker landelijk gezien, niet de meest gemakkelijke ‘hobby’.  Ook Derk heeft de nodige confrontaties meegemaakt, maar heeft zich nooit uit het veld laten ‘slaan’. Ook afgelopen zondag, de wedstrijd VV Nieuweschans 2 tegen Heiligerlee 5, met een eindstand van 9-2, was niet direct een gemakkelijke wedstrijd. Er werd heel wat geduwd, getrokken en gescholden. Maar je ziet dat Derk de controle houdt, veel door het oog ziet, maar wel op het juiste moment ingrijpt en daar dwing je respect mee af.

Het had niet veel gescheeld of hij had zelf de genoemde wedstrijd zelf als voetballer meegespeeld en had daar eigenlijk nog heel veel zin in, maar een andere scheidsrechter was niet beschikbaar, dus toch maar gekozen voor de fluit. Het is ook nog helemaal niet lang geleden dat Derk actief meespeelde in de teams van VV Nieuweschans. Nog maar zo’n twee jaar geleden heeft hij besloten om zich nu alleen maar te concentreren  om arbiter te zijn. Derk is niet een geboren Schansker, maar vanuit Drieborg heeft hij alle ontwikkelingen van VV Nieuweschans en wijde regio meegemaakt. De tijd dat VV Nieuweschans nog vijf elftallen had, maar toch ook heel erg blij dat er nu weer twee zijn.

Derk Prijt: “Zelf als amateurvoetballer heb ik op een behoorlijk niveau gespeeld. Uitgekomen voor de Noordelijke selectie van Groningen, als jeugdspeler gekozen uit het team van Drieborg. Ik was toen vijftien of zestien jaar. Je zit dan precies op de grens van jeugdspeler en lonkend naar het eerste of tweede elftal. Vaak mocht ik dan mee als reservespeler en dan maar hopen dat er een plek vrij kwam. In die tijd speelden wij toen vierde klasse KNVB. Toen ik trouwde zijn wij in Heiligerlee komen te wonen. Daar zijn mijn voetbalactiviteiten uitgebreid; naast dat ik in het eerste team speelde, ook in de vierde klasse, werd ik ook jeugdtrainer voor de jeugd van 6 tot en met 18 jaar, met vele kampioenstitels. Ook in de winterperiode in het zaalvoetbal verschillende kampioenschappen behaald. Om terug te kijken een heel fijne periode. Wij hebben zo’n twaalf jaar in Heiligerlee gewoond. Daarna zijn wij verhuisd naar Nieuw Beerta en ben weer op mijn oude stek terug gekomen bij Drieborg en heb daar met grote regelmaat in het eerste en tweede elftal gespeeld. Op een gegeven moment ben ik gevraagd of ik in Nieuweschans wilde spelen en vond dat een nieuwe uitdaging en overgestapt en mocht ondermeer spelen in het ‘eerste’. Wij wonen nu al weer ruim twaalf jaar met veel plezier in Bad Nieuweschans. En met z’n allen hebben wij op voetbalgebied veel zien veranderen. Van een voetbalvereniging met vijf teams, naar nog maar één. Gelukkig is er weer een groei te zien. Ik kijk nog met veel plezier terug op de periode dat ik één van de leiders ben geweest van het derde elftal voor zo’n 7 à 8 jaar en een mooie bloeiperiode gekend. Wij hadden écht een heel goed elftal.”

 

Je zou bijna vergeten dat de functie als scheidsrechter minder belangrijk was, maar dat is niet het geval. Derk was door de jaren heen in het weekend altijd op de velden te vinden. Als hij niet hoefde te spelen was hij wel arbiter en dat nu al weer veertig jaren. Hij beschikt nog steeds over een goede conditie, al beginnen de jaren wel te tellen. Toch hoopt hij dit nog een aantal jaren vol te kunnen houden. Bovendien heeft hij het ook nog steeds druk werk met zijn eigen schilderwerkzaamheden. Maar de voetbalsport blijft zijn passie en zo lang het kan gaat hij door!

(foto: Derk Sprijt thuis in z’n “luie’ stoel en als scheidsrechter)


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030