Schansker dammers naar de top, maar het moet allemaal wel betaald worden....

08-03-2018 17:17

Bad Nieuweschans- Het zal inmiddels niemand meer ontgaan zijn, maar obs Houwingaham te Bad Nieuweschans, brengt een behoorlijk aantal damtalenten voort. Bijna wekelijks verschijnen er wel berichten in de media dat bijvoorbeeld Demi Peters, Janick Lanting of Dylano Stoter ergens op een groot toernooi weer een overwinning hebben behaald. Zo is er het komend weekend de halve finale NK dammen in Hoogeveen en in mei ergens in het land Nederlands Kampioenschap voor pupillen. Ook andere leerlingen van de Schansker basisschool proberen het voorbeeld te volgen van genoemde dammers. Het is allemaal begonnen met juf Lienke Naarding, zo vertelt Demi. Maar zelfs ze nu bij meester Sander in de klas zit krijgt ze nog voldoende mogelijkheden om haar sport verder te ontwikkelen. Verder zijn ze lid van de Damclub Winschoten. Ook privé is Demi heel gedreven en schuwt zelfs dikke boeken niet die haar verder in de damsport moeten brengen.
Vader Evert van Leeuwen begeleid Demi zoveel hij kan. En richting toernooien is er veel overleg met de andere dammers en ouders uit Bad Nieuweschans. Maar zoals het bijna in elke sport gaat ontwikkelen de kinderen zich op eigen manier. Demi speelt in de meisjes competitie en Yanick en Dyalano uiteraard bij de jongens. Voor de wedstrijden worden dan ook andere schema’s van dagen en tijden gehanteerd. Dus samen reizen gaat vaak niet. 
Nu deze jeugdige dammers zich steeds verder hogerop werken zelfs richting het Nederlands Kampioenschap, komen de ouders ook voor steeds hogere kosten te staan. Het gaat dan met name om reiskosten (bijna wekelijks). Toernooien duren vaak meerdere dagen en als dan een toernooi bijvoorbeeld in Arnhem wordt gehouden, is het wel twee dagen op en neer reizen. Als je in die regio geen familie hebt wonen is overnachten ook geen optie. Daarom is Evert van Leeuwen min of meer genoodzaakt om te proberen een fonds te werven, waaruit de reiskosten betaald kunnen worden. Het gaat tenslotte wel om getalenteerde dammers, maar ook om Oost-Groningen vanuit de damsport te promoten. Bad Nieuweschans misschien wel de bakermat voor jong damtalent. 
Binnenkort heeft Evert een gesprek met wethouder Bard Boon van de gemeente Oldambt, om te kijken wat er op het gebied van fondsenwerving mogelijk is. Het zou zonde zijn dat deze talenten vanwege te hoge financiële kosten zich niet verder kunnen ontwikkelen. Wanneer bedrijven zich geroepen voelen om deze jonge dammers te ondersteunen kunnen ze contact opnemen met de heer Van Leeuwen via mail: elvl54@hotmail.com.
(foto: Evert van Leeuwen samen met een glunderende Demi Peters)


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030