"Proost Pap" een verhaal van Ellen Koek als dochter van oud burgemeester Ties Jan Koek van Nieuweschans

10-06-2016 07:45

Bad Nieuweschans-  In 'Ontwikkel je Kr8)'  een verhaal van Ellen Koek als dochter van burgemeester Ties-Jan Koek die van 1971 tot 1980 het ambt vervulde in Nieuweschans. "Mijn vader is in 2014 overleden, maar ik weet zeker dat hij meer dan trots zou zijn geweest op het resort dat er nu staat. Op de werkgelegenheid die dit biedt aan de lokale bevolking, op de naamsbekendheid van Bad Nieuweschans, de promotie van Oost-Groningen en de grote waarde die het water heeft voor velen met aandoeningen als reuma of psoriasis. Proost pap!" 

Ik dobber in het warme zoute water van het thermaalbad in Bad Nieuweschans. In de openlucht. Het is prachtig weer, de zon schijnt volop. Om me heen hoofdzakelijk vrouwen die zich in rustig tempo door het water begeven. Een groep wat stevige en oudere dames bevindt zich aan de rand van het bad en schuift als op commando telkens synchroon een stukje op. Opvallend en grappig om te zien. Het geheim? Watermassage! Dat wil ik natuurlijk ook. De waterstraal start op de hoogte van de enkels en eindigt 6 stappen verder om en nabij de navel. Steeds 1 minuut, dan stopt de straal. En moet je doorschuiven. Het zorgt voor een paar heerlijke -te korte- momenten, als je goed richt.

“Hoe bijzonder is het om hier nu te zijn”, hoor ik mijn moeder zeggen. (Cel)herinneringen komen los. Een paar uur ervoor reden we dwars door het vlakke land, onze ogen uitkijkend naar prachtige authentieke boerderijen afgewisseld met boerderijen waarop een bijzondere architectonische mix is toegepast. Rust, ruimte en nostalgie. Want we kennen dit gebied goed, ik ben hier opgegroeid. Fontana Resort Bad Nieuweschans, een mooi complex met een thermaalbad vol hoogwaardige mineralen, een wellness gedeelte en een bijzonder aangelegde tuin vol ruimte en rust.

De kiem van dit alles heeft zijn oorsprong in 1975. De Duitse onderzoeker Wolfgang Rothkegel meldde zich bij de toenmalige burgemeester van Nieuweschans met de mededeling: “Er zit geneeskrachtig water onder Nieuweschans. Dit betekent dat Nieuweschans een Heilbad – Kuuroord kan worden”.  Mijn vader was die burgemeester van Nieuweschans. Als nuchtere Groninger en absoluut niet ingevoerd in dergelijke materie, hoorde hij het in eerste instantie sceptisch aan. Mijn moeder wist echter van het bestaan van de Duitse kuuroorden en het effect van geneeskrachtig water op gezondheid. Zij zag de waarde en de mogelijkheden en zette veel overredingskracht in om mijn vader te overtuigen. Toen hij “om” was , stortte hij zich met tomeloze energie en doorzettingsvermogen op het bij elkaar brengen van geld voor een proefboring. Het zou hem 5 jaar kosten. Jaren waarin hem veel hoon (“de fantast”) en gelach deel werden. Mijn moeder vertelde dat haar destijds bij bijeenkomsten werd gevraagd “Hoe gaat het met Frau Koek am Koekie-See?”. Herinneringen die dit weekend boven komen en gedeeld worden in het krachtige water. Als kind heb ik dit alles niet in volle omvang meegekregen. Slechts flarden herinner ik me. Pas nu ik knipselkranten van destijds onder ogen krijg, zoals bij het ontruimen van het huis van mijn vader, vallen de puzzelstukjes in elkaar en neemt mijn bewondering voor de weg die mijn ouders destijds samen aflegden grootse vormen aan. En ben ik er trots op hun kind te zijn.   

Op 30 maart 1980 ging de boor de grond in. Het water bleek lager te zitten dan verwacht, maar op 30 mei 1980 werd het water aangetroffen op ca 600 meter diepte en het bleek van een bijzonder hoge kwaliteit te zijn. Saillant detail was dat mijn vader op die dag voor het laatst in functie was in Nieuweschans, vanwege de benoeming tot burgemeester van Winschoten.

Uiteraard was het kuuroord nog geen feit met de resultaten van de proefboring. Er volgde nog veel gedoe en nog veel werk, met betrokkenheid van veel verschillende mensen. Het belangrijkste is dat het kuuroord er is gekomen. Om ruim 40 jaar na de oorsprong van de kiem in het water te dobberen en te zien hoe het kuuroord tot bloei is gekomen, voelt heel bijzonder. Met dat gevoel als basis volgen twee relaxte dagen met heerlijk eten, mooie wijnen en een super vriendelijke en attente bediening. De wijnen nodigen uit tot veelvuldig proosten, dat hebben we dan ook gedaan. Mijn vader is in 2014 overleden, maar ik weet zeker dat hij meer dan trots zou zijn geweest op het resort dat er nu staat. Op de werkgelegenheid die dit biedt aan de lokale bevolking, op de naamsbekendheid van Bad Nieuweschans, de promotie van Oost-Groningen en de grote waarde die het water heeft voor velen met aandoeningen als reuma of psoriasis. Proost pap!

(archieffoto: Mireille Oosterlaar Hoofd Marketing en directeur Jos Keizer)