Ontdek het verhaal achter ons eten, zaterdag 25 juni ontdekkingstocht op akkerbouwbedrijf

22-06-2016 13:39

Bad Nieuweschans- 's Ochtends een volkoren boterham of havermout, tussendoor een wortelsmoothie of kop thee met suiker en 's avond een aardappelschotel uit de oven. Veel van onze dagelijkse voedingsmiddelen worden vlakbij, op Nederlandse akkers geteeld en daar staan we nauwelijks bij stil. Daarom is er aanstaande zaterdag 25 juni van 11:00 tot 17:00 uur een mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan op een akkerbouwbedrijf. In Bad Nieuweschans kan dat bij de familie Van 't Westeinde aan de Hamdijk 39. Op dit akkerbouwbedrijf worden hoofdzakelijk granen geteeld, maar ook koolzaad. Het is bijzonder interessant en leerzaam om te zien hoe dit proces in zijn werk gaat, van het zaaien tot het oogsten, met welke machines dit allemaal gebeurd en hoevel handarbeid er ook bij komt kijken, voordat het allemaal verwerkt kan worden voor ons dagelijks eten. Doeko van 't Westeinde is een heel jonge boer die op dit bedrijf samen met zijn moeder de scepter zwaait. Dit akkerbouwbouw bedrijf is al een heel oud familiebedrijf en er wordt al in 1757 melding van gemaakt. De huidige prachtige boerderij is gebouwd in 1857. Doeko vertelt aanstaande zaterdag het hele verhaal hoe het allemaal in zijn werk gaat. Hij laat je kennismaken met verschillende graansoorten, die je zelf door de handen mag laten glijden. Ook ontdek je dan wat voor ondernemerschap hier bij komt kijken. Over het boerenbedrijf wordt nog wel eens denegrerend gedaan, maar na een bezoek ga ja daar wel heel anders over denken. Je moet een top-ondernemer zijn, anders kun je dit niet bewerkstelligen.

(foto's: Doeko van 't Westeinde uit Bad Nieuweschans laat verschillende graansoorten zien; foto 2 de prachtige boerderij)