OBS Houwingaham gaat dinsdag 17 april lesmodule testen 'Hallo Deutschland'

16-04-2018 14:19

Bad Nieuweschans- Sprookjes en Sendung mit der Maus
Scholen, organisaties en bedrijven in heel Nederland vieren op dinsdag 17 april 2018 de Dag van de Duitse taal. De Actiegroep Duits organiseert deze dag om aandacht te vragen voor het belang van (goede kennis van) de Duitse taal voor Nederland. Ook basisscholen in de grensregio doen mee – en gaan voor het eerst aan de slag met het nieuwe lesprogramma ‘Hallo Deutschland’.

Wat is voor jullie typisch deutsch, wat typisch niederländisch? Hoe ziet een Duits ontbijt eruit volgens het Duitse kinderprogramma Sendung mit der Maus en welke Duitse sprookjes zijn ook in Nederland bekend? Dat zijn vragen die in de nieuwe lesmodule ‘Hallo Deutschland’ aan bod komen. Scholieren van de basisscholen OBS Houwingaham in Bad Nieuweschans en de CBS De Wegwijzer in Bellingwolde werken er op 17 april voor het eerst mee . De gastdocenten zijn Daan van Hassel en Jeroen Rutten, studenten Duitse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Aansluitend spelen we met de leerlingen de ‘Deutschlandquiz für Grundschulen’ dat speciaal voor de Dag van de Duitse taal ontwikkeld werd”, zegt Van Hassel.

‘Hallo Deutschland’ is een lesprogramma van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en Nuffic. Het programma bestaat uit zes onderwerpen – van Sport tot Kinderbücher – en richt zich op leerkrachten en leerlingen in het basisonderwijs. Aan de hand van Duitstalige filmpjes werken de scholieren aan verschillende begrips- en discussievragen. Trixie Hölsgens, Onderwijsmedewerker van het DIA: “Om de Duitse les actueel te beginnen, biedt het Duitsland Instituut voor middelbare scholen al geruime tijd wekelijks het Frühstücksei aan: een Duitstalig filmpje over een actueel onderwerp, met daarbij enkele activerende opdrachten. Elke week wordt het Frühstücksei door zo’n 150 docenten Duits en hun leerlingen behandeld. Dit concept hebben we nu toegepast op het basisonderwijs.” Docenten Duits krijgen op deze manier extra handvatten om de les aantrekkelijker te maken.

 


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030