Logies 'De Vesting' blikt terug op 15 jaar B&B aan de Voorstraat

19-07-2016 06:36

Bad Nieuweschans- Het hele jaar door trekt Bad Nieuweschans heel wat bezoekers, ‘dagjesmensen’,  vakantiegangers etc.  Alleen al bij Fontana Resort ligt het aantal bezoeken per jaar zo rond de 200.000. Anderen willen de drukte uit een drukke stad ontvluchten en zoeken bewust de rust van het platte land en combineren dit mooi met een bezoek aan het historische vestingdorp en de weidse omgeving en dat met één of meerdere overnachtingen. Bezoekers aan het resort overnachten veelal in het Fontana hotel, maar anderen kiezen bewust  voor het motel of een Bed and Breakfast. Van deze laatste groep telt Bad Nieuweschans al een behoorlijk aantal. Eén van de eerste B&B’s  is Erfgoedlogies De Vesting aan de Voorstraat 25. Dit pand is een van de oudste woningen van het dorp en de eerste delen stammen uit de 2e helft van de 17e eeuw. De woning is onderdeel geweest van het militairisme, maar ook betrokken bij de Garnizoenskerk. Tegenwoordig dus een logies met 2 ruime luxe kamers geheel in de stijl van het historische pand. Eigenaars-echtpaar Bernadette Karremans en Ruud Hertog zijn hier vijftien jaar geleden mee begonnen en hebben dit logies een behoorlijke status gegeven. Vele gasten komen hier jaarlijks voor één of meer dagen terug. Ook bn’ers hebben hier hun intrek genomen zoals Sylvia Kristel. 

Na 5 jaar de sport- en evenementenhal te Scheemda onder beheer gehad te hebben zijn Bernadette en Ruud destijds met de intensieve verbouwingen begonnen. Tijdens een bezoek aan de Schansker markt zagen ze het pand in het centrum van het dorp te koop staan en hadden altijd al de wens om iets dergelijks op te zetten, of het nu een klein hotel was  of een B&B dat maakte toen nog niet veel uit. Ruud komt uit Den Haag en Bernadette uit Voorschoten. “Wij hebben van meet af aan een goed gevoel van Nieuweschans gehad en hebben het altijd als een open dorp ervaren. Veel mensen klagen dat ze moeilijk tussen de Schanskers kunnen komen, maar dat is niet onze ervaring. Natuurlijk is het anders dan in de randstad, want wij hadden in Den Haag een jazzcafé. Iedereen kent mij als de Hagenaar en dat zal ook niet veranderen; ik kan mij niet transformeren naar een Groninger en dat hoeft ook niet, zo lang je maar begrip en respect voor elkaar hebt. Wij hadden ons goed voorbereid hoe wij dit logies wilden gaan vormgeven en aangezien het om een historisch belangrijk pand gaat zijn wij terecht gekomen bij Erfgoedlogies. De verbouwing heeft heel wat voeten in de aarde gehad, want alles wat authentiek was hebben wij kunnen behouden  en hebben zelfs oorspronkelijke elementen er aan toe kunnen voegen, zoals een muurschildering etc.”, aldus Ruud Hertog.

Gasten komen uit de hele wereld; Bernadette en Ruud hebben mensen uit alle windstreken mogen verwelkomen, zoals vorige week nog een mevrouw uit Japan. Toch is er de laatste 12 jaar in Bad Nieuweschans qua overnachtingsmogelijkheden nogal wat veranderd. Er zijn een groot aantal B&B’s bijgekomen, maar Ruud vindt dit een bijzonder gunstige ontwikkeling. Volgens hem stimuleert dit alleen maar de groei van het toerisme en elk bedrijf doet het op zijn eigen manier. Er is dus voldoende keus en in vele prijsklassen. “Ik heb het op mijn eigen manier altijd gestimuleerd; ondernemers kwamen wel naar mij toe met de vraag of ik het vervelend zou vinden wanneer zij ook een logies zouden beginnen. Natuurlijk niet, want het gaat om marktwerking en samenwerking. Ik zei dan ook wel eens ‘kijk maar naar Sesamstraat’ dat is het beste voorbeeld hoe je moet samenwerken. Je moet nooit kijken naar concurrentie, maar je eigen visie blijven volgen. LaKaserna is later ook bij de groep van Erfgoedlogies gekomen en juist door deze uitbreiding, maar ook die van anderen, staat Bad Nieuweschans goed op de kaart wat betreft overnachtingsmogelijkheden ”, aldus Ruud. De twee kamers waar ‘De Vesting’ over beschikt zijn heel compleet, met eigen badkamer en toilet. Eén heeft zelfs een eigen terras met ingang aan de Voorstraat. Vanzelfsprekend worden de gasten verwend met ’s morgens een heerlijk ontbijt in een bijzondere omgeving.

(foto: Ruud Hertog 'ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, maar elk met eigen karakter')