LaKaserna komt met aanvullende zomerexpositie 'Rondom Waalkens' met onder andere Corrie de Boer

06-06-2017 15:52

Bad Nieuweschans- Aansluitend op de grote kunstmanifestatie ‘Rondom Waalkens’ te Finsterwolde is in LaKaserna ook een zomerexpositie, van 15 juni tot en met 10 september. Het is inmiddels 10 jaar geleden dat Albert Waalkens is overleden. Een boer die in de zestiger jaren van de vorige eeuw zijn stal leegruimde voor kunst en daarmee tot ver buiten de landsgrenzen bekend werd. In LaKaserna gaat tijdens de zomer expositie onder andere ‘La Grande Dame van galerie Waalkens exposeren, namelijk Corrie de Boer. Corrie was meer dan 25 jaar levenspartner van Albert Waalkens en heeft in die tijd een enorme inbreng gehad in het reilen en zeilen van de galerie. Een andere kunstenaar die bij LaKaserna gaat exposeren, namelijk Gjalt Blaauw, was vooral in de begintijd intensief bij galerie Waalkens betrokken.

Om de zomerexpositie voor LaKaserna compleet te maken hebben Kobus en Maria José  ook Gerda Kruimer, Wilma Vissers en Koos Buist kunnen contracteren.

Corrie de Boer kan met recht la grande dame van galerie Waalkens genoemd worden. Haar rol in de periode vanaf het eind van de jaren zeventig is enorm geweest. Ook bij de totstandkoming van het bijzondere huidige gebouw, nadat de oorspronkelijke boerderij afgebrand was, is haar invloed onmiskenbaar. Toen ze Albert ontmoette was ze zelf een gevierd kunstenares. Al in het begin van de zeventiger jaren had ze met haar ‘witjes’, reliëfs in linnen, in de Zero-beweging naam gemaakt in de kunstwereld. Hierna is ze in haar werk haar hele leven steeds het avontuur op blijven zoeken. LaKaserna er dan ook trots op dit te mogen tonen. Corrie haar werk bevind zich in de collecties van onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Textielmuseum in Tilburg.

Gjalt Blaauw is een beeldhouwer die al in de eerste jaren van het bestaan van galerie Waalkens met een stel vrienden in een kunstenaarscommune in Finsterwolde woonde en werkte. Dit ICW, Instituut voor Creatief Werk, vertegenwoordigde galerie Waalkens in de manifestie ‘Groeten uit Finsterwolde’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Gjalt is naast zijn werk in steen steeds meer met metaal gaan werken. Zijn beelden zijn op veel plekken in Nederland en daarbuiten te vinden. Deze zomer zijn rondom LaKaserna meerdere beelden van hem in ruw of geschilderd plaatstaal te zien. Ook is er ter gelegenheid van ‘Rondom Waalkens’ een werk van hem bij de boerderij van Harm Evert Waalkens (zoon van Albert Waalkens) in Finsterwolde geplaatst.

Van Gerda Kruimer presenteert LaKaserna een reeks monumentale tekeningen en schilderijen, vaak in zwart-wit of grijstinten. Het werk van Gerda kent zijn oorsprong in de ruimtelijke omgeving: architectuur, stedenbouw, landschappen. Hieruit voortkomend tekent ze in ander werk juist letterlijk in de ruimte: sculpturen van dunne lijnen die in de ruimte staan of aan de wand hangen. Gerda heeft een indrukwekkende lijst van exposities in binnen- en buitenland op haar naam staan en heeft in opdracht werk van enorme afmetingen aan een gebouw van de ING in Amsterdam mogen realiseren. Wilma Vissers werk is vaak klein en kleurrijk. Soms zijn het beschilderde gevonden stukken hout, andere keren eenvoudige vormen in mooie kleuren getekend op papier. Alle losse objecten worden zorgvuldig geplaatst in een ruimte of bevestigd aan een wand. Ondanks de veelheid aan kleuren en vormen straalt het geheel een weldadige rust uit. Het samenspel van al haar kunstwerken en de ruimte tussen de verschillende objecten is voor haar net zo belangrijk als de details van ieder individueel kunstwerk. Wilma Vissers werk is steeds vaker op belangrijke plekken in binnen- en buitenland te zien.

In Koos Buist zijn werk wordt een verband gelegd tussen natuur en cultuur. Insecten, schimmels, mossen, het organisch leven in een sloot of vijver, al deze zaken worden door hem verwerkt in installaties die niet alleen een heel eigen beeldtaal hebben maar ons ook bewust maken van allerlei processen om ons heen waar we vaak ongemerkt aan voorbijgaan. Van Koos zijn zowel in de expositieruimte als buiten hier voorbeelden van te zien. Zijn werk wordt steeds meer opgemerkt, ook internationaal (o.a. Verenigde Staten en Peru) en is niet alleen in galerieën te zien maar ook op voor kunstenaars minder gebruikelijke plekken als openluchtfestivals in de natuur.                                                                                                LaKaserna zomerexpositie 2017, 15 juni t/m 10 september 2017 LaKaserna is geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur LaKaserna Molenstraat 5 9693 EJ Bad Nieuweschans 0597 856422 www.lakaserna.nl

(een werk van Corrie de Boer)

(een werk van Gjalt Blaauw)


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030