"Kuh-wak": omdat wij dit nooit mogen vergeten....

23-08-2016 10:08

Bad Nieuweschans- Onder pseudoniem een mooi persoonlijk verhaal: "Afgelopen weekend was ik even in Groningen. Daar heb ik ook in de trein gezeten vanaf Groningen (stad) naar Bad Nieuweschans. Daar zijn we uitgestapt en vrij snel daarna zag ik deze zuil staan. Opwww.facebook.com/eendkuhwak plaats ik de Nederlandse kant van de zuil. Op de terugweg zagen we een soortgelijke zuil in Winschoten staan. In de andere plaatsen die genoemd worden staan ook vast zuilen.  Wij ( als fervente treinreizigers)vonden het wel een beetje slikken toen we lazen wat er op de zuil stond.

Op de zuil staan foto's van gedeporteerde Joden, Sinti en Roma en foto's van briefkaarten die ze uit de trein hebben gegooid in de hoop dat omwonenden van het spoor de briefkaarten naar achtergebleven familie zouden sturen. Ook staan er foto's van de stations ( Groningen, Hoogezand, Zuidbroek, Bad Nieuweschans en in Duitsland de stations Bunde, Weener en Leer) langs de deportatieroute op de zuil. De deportatie was van kamp Westerbork naar vernietigingskampen in Duitsland en Oost-Europa. De desbetreffende stations zijn gelegen op de lijn Groningen - Bad Nieuweschans. Dat laatste dorp was tevens de laatste stop van de trein in Nederland. De Nederlandse bewakers werden daar van de trein gehaald en vervangen door Duitse bewakers. De meeste Nederlandse bewakers deden het werk niet vrijwillig. Vanwege de laatste Nederlandse stop staat er nog een kunstwerk naast de zuil in Bad Nieuweschans. Daar wil ik morgen meer over vertellen.

De zuilen zijn op 2 april 2015 onthuld door de directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, een regiodirecteur van de spoorwegen en de burgemeester van de gemeente Oldambt, waar Bad Nieuweschans deel van uit maakt.

Kamp Westerbork ligt/lag tussen Hoogeveen en Assen, vlakbij de plaats Hooghalen. Die plaats had een klein treinstation. Kamp Westerbork is gebouwd in opdracht van de Nederlandse regering en was eerst een opvangplek voor mensen uit Europa die hun land moesten ontvluchten vanwege de praktijken van Hitler. Nadat Nederland was overgenomen door Duitsland, werd het kamp vanaf 1942 een doorgangskamp voor de Joden, Sinti en Roma. De spoorlijn van Hooghalen werd toen doorgetrokken tot in het kamp. Een restant daarvan is nu het bekende monument aldaar.

De al eerder genoemde deportatieroutes liepen via de spoorlijn naar Bad Nieuweschans en vandaar uit naar Duitsland. Elke dinsdag tussen 1942 en 1944. In totaal ruim 107.000 mensen. Ongeveer 5000 overleefden.....

Op https://www.n-spoor.com/verslagen/westerbork/verslagdoorgangskampwesterbork.html staat meer te lezen over het kamp en de rol van het spoor.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.  Opdat wij niet vergeten!

Groetjes Kuh Wak.