Karen van Geffen: "Houwingaham een fijne school waar kinderen zich thuis voelen"

29-11-2016 17:47

Bad Nieuweschans- Ze is al weer geruime tijd aan het werk als school-coördinator op obs Houwingaham  en opvolger van interim coördinator Peter Roosendaal. We hebben het over Karen van Geffen. Officieel in dienst getreden met ingang van het nieuwe schooljaar en nog mooi ingewerkt door Peter waar ze hem bijzonder erkentelijk voor is. Ze heeft haar draai inmiddels goed gevonden en is blij met haar nieuwe functie. Naast haar coördinerende taken staat ze ook nog enkele uren voor de klas, groep vijf, zes en acht. Ze is erg blij met de erkenning dat de school onlangs van de inspectie te horen heeft gekregen, weer de status heeft met het onderwijspredicaat  ‘Basisarrangement’. Dit betekent dat de school geen extra toezicht meer heeft. De inspecteurs hebben gekeken in de groepen, documenten bestudeerd, gesproken met leerkrachten, IB-er en directie. Ze waren kritisch, hadden veel vragen en hebben uitgebreid onderzoek gedaan. Ze hebben laten weten dat de kwaliteit van het onderwijs op de Houwingaham voldoende is. Na de PABO is Karen na wat ‘omweggetjes’, zoals kinderen privé begeleiden,  terecht gekomen in het voortgezet onderwijs. “In het voortgezet onderwijs heb ik in verschillende vakken les gegeven; daarna op een gegeven moment  mij gespecialiseerd in het Nederlands en aansluitend de opleiding voor leidinggevende gevolgd. Na deze periode miste ik het basisonderwijs een beetje en toen ontstond in Bad Nieuweschans een vacature  en heb daarop gesolliciteerd en hier sta ik dan”, aldus Karen.

STERKE SCHOOL

“In de nog maar korte tijd dat ik hier werk heb ik gemerkt dat het een heel sterke school is. Bijzonder gemotiveerde leerkrachten, in totaal 9 en zelf ben ik nummer 10. Leerkrachten die alles willen doen voor de kinderen en de school. Er wordt goed samengewerkt, mooie kleine klassen en ook nog eens, al voor een groot aantal jaren, de kwalificatie vreedzame school, met het programma voor sociale veiligheid. Kinderen krijgen elke morgen een hand bij binnenkomst. Er wordt een leerlingenraad opgezet en gaan bezig met klassenvergaderingen, waarbij goed nagedacht wordt ‘hoe ga je om met elkaar en hoe kun je de school voor iedereen een fijne plek maken’. Zoals gezegd is het heel belangrijk dat de school weer meetelt en niet meer als een zwakke school mag worden gezien. Er is veel meer dan alleen maar een Cito toets. De onderwijzers hebben een heel bepalende rol hoe het voor de kinderen er uit gaat zien richting het voortgezet onderwijs”, aldus Karen.

Verder maakt de school zich sterk voor gezond leven. Zo krijgen de kinderen met grote regelmaat fruit en zelfs vanaf groep 3 de populaire kooklessen in De Akkerschans met chef-kok Stefan Steinigeweg. Welke school kan zeggen zo’n beroemde kok te hebben die je wegwijs maakt om gezond te leren eten en zelf klaar te maken. Verder zijn er op sportgebied en fitheid ook allerlei activiteiten, die ook in de klassen plaatsvinden. Karen vindt het jammer dat zwemmen niet meer in het programma zit. Zeker in zo’n  waterrijk gebied als Bad Nieuweschans moet elk kind kunnen zwemmen. Eén van de eerstvolgende plannen is het opnieuw inrichten van het schoolplein met verantwoorde speeltoestellen.

(foto: schoolcoördinator Karen van Geffen van OBS Houwingaham)


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030