Jan Kuiper zondagsschilder of niet maar raakt mensen wel met zijn werken

11-08-2016 13:58

Bad Nieuweschans-  Of je hem nu een ‘zondagsschilder’ noemt of niet vindt Jan Kuiper, woonachtig sinds 1981 in Bad Nieuweschans helemaal niet belangrijk. Het is voor iedereen die een creatieve inslag heeft belangrijk om dit te kunnen uiten. Voor Jan is dit dus schilderen. Hij woont met vrouw in het voormalig politiebureau aan de H.F. Dresselhuisstraat. Vanaf de weg zie je in het midden van de woning altijd al verschillende werken op ‘ezels’ staan en dat roept altijd nieuwsgierige reacties op.

Jan is autodidact en heeft dus geen kunstopleiding gevolgd. Jan is van origine medisch laborant en is zestien jaar geleden naar het onderwijs overgestapt en is nu docent aan de Winkler Prins te Veendam exacte vakken. Momenteel werkt hij op een zogeheten ‘time-out’ voorziening voor leerlingen die op een reguliere opleiding niet functioneren. Kortom kinderen met gedragsproblemen in de leeftijdscategorie van 14 tot 18 jaar. “Je moet een bepaalde instelling hebben om met deze kinderen om te kunnen gaan. Het belangrijkste is om sommige dingen door de vingers te willen/kunnen zien. Vaak is het onmacht en kunnen de kinderen niet tegen een autoritair systeem van verplicht huiswerk maken etc. Het zijn leerlingen op VMBO niveau.”

Op de vraag waar de creativiteit vandaan komt is het antwoord simpel: van zijn moeder. “Vroeger had je niet te maken met kunst, althans niet in ons gezin. Het ging om breien en haken. Maar daarin kon ik wel zien dat het niet standaard was. Zelf heb ik altijd veel van tekenen gehouden en ik zie het ook weer bij onze kinderen. De oudste dochter heeft de kunstacademie bij Minerva gedaan, aangevuld met een docentenopleiding en toch was dit niet haar ‘ding’. Ze is weer verder gaan studeren en is bezig met een scriptie om haar doctorale titel te behalen. En onze jongste dochter heeft ook een creatieve opleiding gevolgd namelijk  Kunst&Geschiedenis, maar is inmiddels moeder geworden waar ze al haar energie in steekt. Maar wellicht kan ze in de toekomst dit weer oppakken. Ik heb altijd de intentie gehad om voor mijn vijftigste een schilderij te maken. En dat is gelukt”, aldus Jan.

 Alles wat hij geschilderd heeft, is ook nog steeds aanwezig in zijn atelier. Met uitzondering van een aantal werken, die naar de kinderen en familie zijn gegaan. Jan is echt op zoek naar een eigen stijl en dat vind je ook terug. Bij sommige werken heb je het gevoel dat het schilderij uit twee delen bestaat en hij deelt die mening. Maar hij is sterk in portretteren. Iedereen kent de foto van het Syrisch  jongetje dat aangespoeld is op een Turks strand. Ook voor Jan is dit een beeld om nooit meer te mogen vergeten en heeft het ingetogen en heel treffend op doek gezet. Maar ook van zijn vader heeft hij een heel mooi portret gemaakt. Dit heeft lange tijd bij zijn moeder gehangen, maar zij vond het op het laatst een beetje beangstigend, vanwege de sterke blik van het schilderij. Ook schildert Jan graag erotische beelden.

Jan Kuiper denkt er over na om een keer ‘open huis’ te houden, wellicht tijdens een evenement in Bad Nieuweschans. Van een expositie is het nooit gekomen en eigenlijk doet hij er ook niet zo veel moeite voor om dit te bewerkstelligen.

(foto: Jan Kuiper bij 'anatomisch' werk)