Henk Topelen een écht clubmens...door TweeNul.nl

22-01-2019 12:05

Bad Nieuweschans– Een rubriek waarin aandacht is voor mensen die op wat voor manier dan ook betrokken zijn bij hun club. In nummer 86 van de reeks een gesprek met Henk Topelen, die kortgeleden door zijn club werd uitgeroepen tot erelid.

door Gert Meulman

Henk Topelen (69) is geboren en getogen in Nieuweschans. Hij werd in 1954 lid van zijn club en was toen zes jaren jong. “In die tijd voetbalden we de hele dagen op straat, een prachtige tijd was het. Toen ik bij de club begon speelde ik met jongens die vier of vijf jaar ouder waren dan mij. Vanaf de B junioren was het allemaal georganiseerd. Je had toentertijd namelijk de pupillen, de B-ers en de A-ers. Stienus van Dijk en Jasper Roll waren toen mijn jeugdtrainers. Heb na de jeugd eigenlijk alle seniorenelftallen wel doorlopen. Speelde in de tijd dat Schanze een goede tijd doormaakte in het eerste elftal, een geweldige tijd was dat.”

Dino Zoff

“We werden toen vanuit de afdeling kampioen bij Sellingen. De trainer van de tegenstander, Geert Katuin, had in de kleedkamer van zijn ploeg een veelvoud van een foto waarop onze keeper Hans van der Kamp stond afgebeeld opgehangen. De foto had in de week voorafgaand aan het duel in de Winschoter Courant gestaan samen met een verhaal dat Hans op het punt stond om het record van Dino Zoff te gaan verbreken. Hans was namelijk hard op weg om 990 minuten lang zijn doel schoon te houden. De boodschap van de trainer van Sellingen aan zijn spelers was om dit niet te laten gebeuren. Een aldus geschiedde, Sellingen maakte door een doelpunt van Rigt Pepping de 1-0, maar kreeg uiteindelijk wel met 1-5 klop. Van der Kamp moest het record aan Zoff laten, maar Nieuweschans was wel op overtuigende wijze vierde klasser geworden.”

Fantastische tijd

“Een jaar later werden we bij Bellingwolde opnieuw kampioen en gingen we door naar de derde klasse. Dit gebeurde allemaal onder het trainerschap van mede-Schansker Wubbie Smeins, een werkelijk fantastische tijd. Wubbie was naast dat hij trainer was ook een geweldige speler en heeft veel voor de club betekend. We hadden toen een hele goede groep voetballers. De spelers die de promotie naar de derde klasse haalden waren Jurrie Wildeman, Jan van Dijk, Berend Brouwer, Elzo Stel, Kees de Jonge, Helmer Wesselink, Henk Visser, Harm Poelman, Dick Wiebrands, Menno Stel, Hans van der Kamp, Johan Houwen, Harrie Thoma, Henk Meijer en ikzelf.”

Derde klasse

“Nadat Wubbie vertrok kregen we Frans Schmölzer als trainer. Deze man kwam oorspronkelijk uit Enschede en woonde in Meedhuizen. Schmölzer was de club aanbevolen door de KNVB, waar hij op dat moment met de trainerscursus bezig was. Na ons heeft hij nog FVV en de Eems Boys getraind. In die tijd onder Schmölzer speelden we twee seizoenen in de derde klasse. Het eerste seizoen deden we het goed, we eindigden dacht ik op een zesde plek. We wonnen toen bijvoorbeeld thuis tegen Be Quick, die tot dan toe nog niet had verloren, het werd 1-0. De uitwedstrijd tegen hun was een inhaalwedstrijd op een donderdagavond. We kwamen er totaal niet aan te pas en met kunst en vliegwerk wisten we de nul te houden. Onze doelman Hans van der Kamp was altijd heel belangrijk. Hij was echt een geweldige keeper, zijn wat mindere punt was misschien het uittrappen, maar verder was hij echt in alles goed.”

Prachtige mentaliteit

“Ik heb later nog wel een enkele keer samen met mijn zoon Michel in het eerste elftal gespeeld, wat ook heel speciaal voor ons beiden was natuurlijk. Ik stond dan vaak als de nood aan de man kwam nog laatste man. Heb tot mijn 37ste in het eerste gespeeld. Verder ben ik jarenlang, een jaar of vijftien meende ik, grensrechter geweest bij het eerste elftal. Ben nog elftalleider geweest bij het eerste, dat was in de tijd dat Gerrie Drent en Richard Glazenborg en nog later Henk Haan vanaf ASVB bij ons kwamen voetballen. Drent was toen trainer/speler en ik kon goed met hem overweg. Hij heeft hier zelfs nog een tijdje bij ons ingewoond. Gerrie was een geweldige voetballer en had een prachtige mentaliteit.”

Zigeuners

“Samen met Menno Stel en Dick Wiebrands heb ik ooit de jeugdcommissie opgericht. Verder ben ik campingbeheerder geweest bij de club. We hadden een braakliggend terrein bij ons sportpark en binnen de club zijn we toen op het idee gekomen om dit te gaan gebruiken als camping, wat nog steeds zo loopt. Ik ben daar voor de club beheerder geweest en heb daar zowel mooie als minder mooie tijden meegemaakt. Nooit vergeet ik weer de dag dat er een stel zigeuners met hun dikke wagens en grote caravans de camping opdraaiden, spannende tijden.”

Trots

“Ik wil graag nog even melden dat ik onze secretaris van weleer, de overleden Mister Nieuweschans Ellie Smook (was zeker 35 jaar secretaris), nog steeds erg hoog heb zitten. Zijn zoon Dick is nu voorzitter van de club. Op de laatste dag van het afgelopen jaar moest ik in de kantine komen, waar ik in het bijzijn van mijn vrouw en mijn gezin kreeg te horen dat ik benoemd was tot erelid van de club. Dit is iets waar ik erg blij en trots over ben.” Door TweeNul.nl

(foto: Henk tijdens de huldiging als erelid van VV Nieuweschans)

 


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030