GrensInfoPunt EDR voorziet duidelijk in een behoefte voor vragen van grenspendelaars.

15-06-2016 12:29

Bad Nieuweschans- In het GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR) is vandaag, woensdag 15 juni, nog maar eens gebleken wat voor mogelijkheden mensen hebben op het gebied van grensoverschrijdend werk- studie- of ondernemerschap. Vandaag was de presentatie hoe de voorlichting, begeleiding en advisering en alle andere mogelijke vormen van informatieverstrekking op het EDR kantoor aan de Bunderpoort op de grens Nederland-Duitsland in zijn werk gaat. Al geruime tijd vinden er maandelijks spreekuren plaats voor grenspendelaars en nu is er een evaluatie geweest en aan de hand van de gestelde vragen en hoe de medewerkers daar nog beter op in kunnen spelen is dit alles gepresenteerd aan de pers en andere belangstellenden. Voor het kantoor is een tweetalige wegwijzer geplaatst met daarop alle facetten van dit GrensInfoPunt. EDR directeur Karel Groen en medewerkers hebben deze wegwijzer onthuld.Tijdens de presentatie vertelde onder andere Gert-Jan van Lang uit Winschoten hoe hij de stap heeft ervaren om te gaan werken in Duitsland. Hij heeft veel voordelen ontdekt, zeker met een jong gezin, zoals het totaal andere belastingstelsel, de kinderbijslag en daarmee extra inkomsten uit te kunnen halen. Zoals hij vertelde heeft hij veel begeleiding vanuit GrensInfoPunt gekregen en is inmiddels ook al van Weener naar Leer verhuisd en werkt naar volle tevredenheid in een restaurant. In het begin had . "Mensen vertrekken bijvoorbeeld na hun studie wel van Groningen naar Utrecht, maar er wordt niet over nagedacht om het ook eens over de grens te proberen. Ten eerste is het veel dichterbij en biedt het ook nog eens volop carrière kansen", aldus één van de sprekers.

Voor iedereen

Bij het infopunt  aan de Bunderpoort te Bad Nieuweschans kan iedereen terecht voor gratis informatie en advies over wonen, werken, studeren en ondernemen in de Eems Dollard Regio en dit geldt zowel voor Duitsers als Nederlanders. Tijdens deze informatiebijeenkomst is vooral duidelijk gemaakt dat 'de jeugd de toekomst heeft' en dat het daarom voor studenten heel interessant is om hun stage in Duitsland te doen. Wanneer men een stap over de grens zet, heb je te maken met regels, verplichtingen en cultuur van het buurland. Onderwerpen die anders zijn dan men gewend is en waarvan niet altijd duidelijk is waar het geregeld wordt of aangevraagd moeten worden. GIP EDR is daarom het eerste aanspreekpunt voor uw vragen over het wonen, werken en studeren in de grensstreek. Ook vragen over AOW, kinderbijslag, stage, belasting of hoe een Krankenversicherung geregeld moet worden, krijg je bij het Informatiepunt. Ook waar een ondernemer op moet letten bij het aannemen van een grensarbeider. De adviseurs van GIP EDR zijn op dinsdag en donderdag telefonisch bereikbaar via 0597-521818. Voor deze dagen kunt u ook een afspraak maken op het kantoor van de EDR. Ook kunt u informatie vinden via www.arbeidsmarkt-noord.eu/grensinfopunt

Op de volgende dagen is ook een spreekuur van 10:00 tot 16:00 uur: 21 september, 12 oktober, 16 november en 7 december. Wel even een afspraak maken via bovengenoemd telefoonnummer.

(foto: de onthulling van de nieuwe 'wegwijzer' GrensInfoPunt; foto 2, EDR directeur Karel Groen; foto 3, Gert Jan van Lang die z'n draai in Duitsland heeft gevonden)