Glasblaaskunstenaar Johan de Vries weer terug op 't nest...met gezamenlijke expositie Schansker Lente

06-04-2019 02:46

Samen met Jan-Willem Oliemans en Jonathan Otten in expositie Schansker Lente in de LocLoods 1877/Graanrepubliek….

GLASBLAAS KUNSTENAAR JOHAN DE VRIES WEER TERUG OP ’t NEST…..

De verwijzingsborden naar de Glasblazerij op de Hamdijk hangen er nog, maar de glasblazerij was er niet meer, maar deze komt weer terug. Wel weer op de Hamdijk maar op een andere locatie, namelijk op nummer 31, net over de Booneschanskerbrug. De intrek zal omstreeks augustus, september zijn, waar dan langzaam de glasblazerij ook weer opgestart gaat worden. Maar nu exposeert Johan met bevriende kunstenaars uit Bad Nieuweschans tot en met 5 mei in de Graanrepubliek, onderdeel uitmakend van project de Schansker Lente. Johan de Vries exposeert een groot aantal  bijzonder kleurrijke objecten als schalen, vazen en sculpturen, zoals men van hem gewend is. Van Jan-Willem Oliemans hebben wij in het dorp nog niet zo vaak iets gezien. In de LocLoods hangen een aantal schilderijen van hem, maar de laatste jaren richt hij zich meer op beeldhouwwerken die behoorlijk tot de verbeelding spreken. Kunstenaar/schilder Jonathan kent men van zijn abstracte werken, zoals die ook te zien zijn,  onder andere in hun galerie AndersomAnders aan de Voorstraat.

PROJECT SCHANSKER LENTE

Schansker Lente is een project waarin kunst en muziek met elkaar worden verweven en is opgezet door Irina en Willem Frieswijkwijk, samen met buren Jonathan Otten en Miranda Epping. Irina en Willem wonen nog niet zo lang in Bad Nieuweschans, maar hebben veel ervaring met het organiseren van concerten. En met een kennismakingsgesprek als nieuwe buren ontstond in de tuin al heel snel het idee om samen iets te doen, met als gevolg dat de Schansker Lente zondag 7 april van start gaat en dat voor een maand lang. Het begint met het klassieke concert ‘de Schilderijententoonstelling’ van componist Moussorgsky, bewerkt voor piano, trompet en trombone. De opening is om 15:00 uur. Naast muziek kan men ook de werken van de kunstenaars tot en met zondag 5 mei aanschouwen.

“Het is allemaal in een heel kort tijdsbestek ontstaan en helemaal gedreven op enthousiasme. Ik ken Johan al een lange tijd en dacht gelijk die hoort er ook bij. Johan was net weer terug uit Frankrijk en zijn werk stond nog in een grote zeecontainer en dat moest er maar eens uit. Jan-Willem ken ik vanuit het dorp en na een gesprek was hij ook gelijk te porren om aan deze expositie mee te doen, temeer om het zo met z’n drieën een breed scala aan stijlen c.q. kunstvormen tentoongesteld kan worden”, aldus initiator Jonathan Otten.

Jan-Willem Oliemans: “Mijn werken zijn heel intuïtief, zowel de schilderijen als de beelhouwwerken. Schilderen doe ik op dit moment niet zoveel meer. Ik richt mij nu meer op de beeldhouwwerken. Ik plak eerst dingen in elkaar en een vriend last het samen. Het zijn houten objecten met metaal. Ik schilder al jaren, maar ik ben naar beelden over gestapt, want 3D heeft helemaal mijn bekoring en daar kan ik blijkbaar meer in kwijt. Een werk wat hier staat daarin ziet men de waterlijn en de werking van eb en vloed met de invloed van de zon en maan en dat past heel goed in deze Eems Dollard regio. Eigenlijk bedenk ik van tevoren nooit wat. Het ontstaat spontaan. Soms draai ik het wel drie keer om en dan zie ik het ineens”.

Jonathan Otten: ‘Ik besef mij nu ineens dat wij als kunstenaars ‘de drie J’s’ zijn, Jan-Willem, Johan en Jonathan. Zelf heb ik hier zo’n 15 werken hangen en ook heel intuïtief bij elkaar gezocht. Hier in de LocLoods heb ik ze op een bepaalde kleurstelling op panelen opgehangen en ook gekeken naar de werken van mijn collega’s of het allemaal bij elkaar past. Ik ben een experimentele kunstenaar met vooral veel verschillend materiaal gebruikend. Sommigen noemen mijn werk ook wel een beetje ‘Zen’ en vaak sober uitgevoerd. Ik plaats af en toe tekens en letters in mijn werken en daarmee probeer ik iets uit te lokken van zoiets wat doet dat in je hoofd”.

Jan-Willem Oliemans had ter afsluiting nog een mooie opmerking omdat Schansker Lente een combinatie is van muziek en kunst. “Doordat je muziek hoort, kom je geestelijk in beweging, daardoor kun je dingen vormen en dat komt hier tot uitdrukking”.

(foto: het kunstenaars trio Jan Willem Oliemans, Jonathan Otten en Johan de Vries)


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030