De waterdokter heeft nog wat kanttekeningen geplaatst omtrent de vijver

24-07-2016 12:37

Bad Nieuweschans- Naar aanleiding van het artikel omtrent het eventuele zuurstof- of voedseltekort heeft de waterdokter nog wat kanttekeningen geplaatst, dit om nog wat meer duidelijkheid te verschaffen... "Wel een geinig stukje hoor.

Daarnaast staan er een aantal zaken waarvan ik me afvraag of dat zo is cq of de eigenaar daar blij van wordt. Als het halve dorp kroppen sla in de vijver gaat gooien bijvoorbeeld. Naar lucht happen kan ook lijken op het afskimmen van het wateroppervlak zijn naar bv kroosdeeltjes. Dat is wat anders dan de link tussen honger en zuurstofgebrek. 
Zoals aangegeven ken ik de situatie niet om er iets zekers over te zeggen. Mijn vijver (6000m2) is op plaatsen 30cm diep en dat vinden ze OK. Je moet niet vergeten dat graskarpers tropische vissen zijn en de toplaag is het warmste. Ze vinden dat heerlijk.
Als er een inlaat is en als het zuurstofgebrek is, kan het ook helpen om het in te laten water over een drijvende plaat te leiden. Er ontstaat dan een betere zuurstofopname, maar of dat afdoende is, is de vraag, dit werkt vooral in de winter met bladval. Warm water kan gewoon weinig zuurstof opnemen. Dus of beluchten gaat helpen is de vraag…. Een fonteintje brengt niet alleen lucht in, door verdampingskoeling (een deel vh water verdampt en onttrekt warmte uit de bulk) koelt het water ter plekke iets af waardoor het net weer iets meer zuurstof kan bevatten.
Ijs op het water is geen probleem, sneeuw op het ijs is wel een probleem. Dan wordt het donker onder het ijs en leveren de algen geen zuurstof meer en dan heb je grote kans dat deze vissen dood gaan. Ze komen uit tropische wateren en zijn net wat zwakker dan bv een snoek." 

(foto: een enkele krop sla is geen probleem aldus de waterdokter)