Dave Meijer blikt terug op zijn stage-project op Curaçao dat over vijf weken afloopt

01-06-2018 14:06

DAVE MEIJER "BEN BLIJ DAT IK DE MENSEN OP CURAÇAO HEB MOGEN LEREN KENNEN EN DAT IK INWONER VAN HUN LAND MOCHT ZIJN".......

Inmiddels zijn voor mij alweer de laatste vijf weken van mijn stage op Curaçao aangebroken. Volgens mij een uitstekend moment om eens kort terug te blikken op een buitengewone periode.
Iets meer dan een jaar geleden bood de Hanzehogeschool Groningen mij de gelegenheid op een stage in de Caribbean. In eerste instantie leek me dat niks voor mij. Later heb ik toch maar wat informatie ingewonnen. Just to be sure. Vervolgens heb ik het aanbod met mijn ouder besproken. Pa was enthousiast, ma minder. Begrijp het niet verkeerd. Ze was wel trots, maar moeders vond het nogal spannend. Toch wilde ik een keer uit m’n comfortzone en meer van de wereld zien. En nu kan het nog om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan. Straks heb je verplichtingen. Een baan, een hypotheek. Dan komt het er niet meer van. Dit gaf mij de doorslag. Destijds dus toch maar op het aanbod ingegaan. 
Afgelopen februari vertrok ik voor vijf maanden naar Curaçao voor een stage bij Dammers Shipagencies op de afdeling Shipmanagement. Met acht collega’s verzorgen wij het beheer en de (financiële) administratie van circa 120 schepen. Voor mijn stage doe ik onderzoek naar hoe we bepaalde bedrijfsprocessen efficiënter kunnen laten verlopen met behulp van automatisering. Denk hierbij aan het digitaliseren van in- en uitgaande facturen, het genereren van jaarrekeningen en het verwerken van loonadministratie. 
De eerste week begon gelijk goed. Het was carnaval en dat wordt hier op een vergelijkbare manier als in Brazilië gevierd. Mijn eerste stagedag was dus een verplichte vrije dag. Kon minder! Had ik overdag mooi de tijd om een auto te regelen. Je kunt hier in principe niet zonder. De afstanden zijn te groot om te lopen of fietsen en is ook haast onmogelijk. De wegen zijn daar niet op ingericht. Uiteraard ’s avonds naar de grote optocht. Mooi, maar ook bijzonder om te zien. 
Ondertussen woon ik, samen met nog 22 anderen, in een voormalig hotel dat nu wordt gebruikt als studentenhuis. De weekenden voelen net als kleine vakanties. Genieten op het strand, biertje, baco en met de voetjes in het zand. Vooral de happy hours bij Zanzibar iedere zaterdag worden flink bezocht. Curaçao staat ook bekend als duikparadijs. Ik heb daarom een duikcursus gevolgd en mijn duikbrevet gehaald. Een nachtduik en een wrakduik waren onder andere onderdeel van deze cursus. Een duur grapje, maar zeker de moeite waard.
Halverwege kwamen pa en ma nog even op bezoek. Ik had het geluk dat ik een aantal dagen vrij kon nemen. Leuk om ze te laten zien hoe het leven hier is. Na veertien dagen heb ik pa en ma weer op het vliegtuig gezet en een dag later Daan en Dennis opgehaald. Even weer met de boys op pad, net als thuis. Ook vijf dagen Aruba mochten hieraan niet ontbreken. 
Langzamerhand nadert het einde van mijn tijd op dit eiland. Komende weken ligt de focus op het afronden van mijn school- en stagewerkzaamheden. De tijd is voorbij gevolgen. Ik ben blij dat ik deze mogelijkheid heb gehad. Dat ik de mensen en hun cultuur heb leren kennen en dat ik inwoner van hun land mocht zijn.


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030