Cross Border Award 'Sail of Papenburg' uitgereikt in Spanje

06-12-2017 04:19

BADAJOZ/BAD NIEUWESCHANS/PAPENBURG – Voor de 16e keer is de Cross Border Award “Sail of Papenburg” van de Werkgemeenschap van Europese Grensgebieden (WGEV) uitgereikt. Deze award, die al bestaat sinds 2002 en in het leven is geroepen door de Eems Dollard Regio (EDR) in Papenburg, is de enige Europawijde prijs die voor grensoverschrijdende samenwerking wordt uitgereikt.

Aansluitend aan de jaarconferentie van de WGEV vond de prijsuitreiking plaats in Badajoz (Spanje). De prijs stond dit keer in het teken van het thema “Periphery – In the Centre of Cohesion”. Winnaar van de jaarlijkse Cross Border Award “Sail of Papenburg” was ditmaal de Internationale Bodenmeerregio met het project “IBH: The International University of Lake Constance and their IBH-Labs – Networks of regional universities and practitioners for research and innovation”.

Bernhard Bramlage, juryvoorzitter, overhandigde de “Sail of Papenburg” aan Thomas Radke, plaatsvervangend directeur van de “Internationale Bodenseekonferenz” (IBK). Het IBK had het project ingediend.  

Bramlage lichtte het jurybesluit voor het winnende project als volgt toe: “Het winnende project die dit jaar de prijs wint, is in meerdere opzichten uitstekend. De winnaar is onder meer van grote betekenis door de grootte van de grensoverschrijdende regio achter het project zelf. Zes Landkreisen en de stad Kempten aan de Duitse zijde van het Bodenmeer, zes kantons in Zwitserland, de provincie Vorarlberg in Oostenrijk en het vorstendom Liechtenstein zijn hierbij betrokken.”

Middels gemeenschappelijke, grensoverschrijdende projecten ondersteunt de Internationale Bodensee-Hochschule (IBH) de ontwikkeling van het Bodenmeer. Op basis van de genomen initiatieven zijn de zogenaamde IBH-Labs in het leven geroepen.

Samen met meerdere partners zijn deze labs in 2017 gestart. Voorbeelden van deze labs zijn: Het “IBH Living Lab Active & Assisted Living”, zij ondersteunen mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap, het “IBH Lab KMUdigital” wat een competentienetwerk vormt voor digitalisering in het bereik van MKB en het “IBH-Lab Seamless Learning” waarmee gewerkt wordt aan zowel grens- als context overschrijdend leren.

“Het IBH-project is qua karakter, zowel conceptueel als inhoudelijk, een voorbeeld voor andere regio’s”, aldus ex-voorzitter van de EDR Bernhard Bramlage. Patrones van de prijs dit jaar was Corina Cretu, EU-commissaris voor regionale politiek.

Een onafhankelijke jury, benoemd door de Raad van Bestuur van WVEG, evalueerde de binnengekomen voordrachten voor de Cross Border Award. De keuze voor de winnaar was unaniem. Naast het winnende project was er ook aandacht voor andere projecten met speciale prestaties.

De tweede plek was voor Donegal County (Republiek Ierland) en het Strabane District (Noord-Ierland) met hun gemeenschappelijke intitatief “The Northwest Strategic Growth Plan and the North West Strategic Growth Partnership”. De gedeelde derde plaats ging, met een gelijk puntental van de jury, naar twee initiatieven: de inrichting van GrensInfoPunten langs de Nederlands-Duits-Belgische grens door de verschillende grensregio’s en de provincies Noord-Brabant en Antwerpen en naar het gezondheidsproject “Unlimited Health Together” door de cross-border regio’s Neder-Oostenrijk (Oostenrijk), Zuid Moravië (Tsjechië)  en de zuidelijke Bohemen (Tsjechië).

Bij de zogenaamde GrensInfoPunten (GIP’s) kunnen grenspendelaars en hun werkgevers vakkundig en gratis aan informatie en advies komen met betrekking tot grensoverschrijdende vragen. “Zij leveren een belangrijke bijdrage aan een grensoverschrijdende arbeidsmarkt in een zeer grote regio”, zo benadrukte de jury hun besluit. Eén van deze GrensInfoPunten is ingericht op het kantoor van de Eems Dollard Regio in Bad Nieuweschans (GIP EDR).

Dit jaar werd ook een speciale persoonlijke Cross Border Award uitgereikt: deze “Sail of Papenburg” ging naar Aguibou Diarrah uit Mali. Tot zijn pensionering in juli 2016 was hij hoofd van het grensprogramma van de Afrikaanse Unie (AUBP). Deze prijs voor persoonlijke verdiensten wordt, met onregelmatige tussenpozen, uitgereikt aan mensen die zich in het bijzonder inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking.

Over de Cross Border Award “Sail of Papenburg”:

De “Sail of Papenburg” prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio sinds de jaarlijkse WVEG conferentie die plaatsvond in 2002 plaatsvond in Papenburg. Deze prijs erkent in het bijzonder speciale diensten op het vlak van grensoverschrijdende samenwerking op cultureel, economisch, institutioneel, ecologisch en sociaal niveau. De prijs functioneert tegelijkertijd als stimulans om actief bij te dragen aan wederzijds grensoverschrijdend begrip en een betere samenwerking binnen Europa. De prijs zelf is zeilvormig en is vervaardigd door de opleiding van scheepswerf Nordseewerke in Emden. Het staat symbool voor beweging en dynamiek, maar ook voor harmonie in grensoverschrijdende samenwerking ten voordele van de Europese bevolking.

 

(foto:Bernhard Bramlage (links) overhandigd de “Sail of Papenburg” aan Thomas Radke, plaatsvervangend directeur van de “Internationale Bodenseekonferenz” (IBK).


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030