Column Arina Prins: Het 'Calimero complex'

31-01-2019 13:29

HET ‘CALIMERO COMPLEX’

Soms heb je iemand nodig aan het front die zegt: “Tot hier en niet verder”. Soms heb je iemand nodig die opstaat en zegt: “Dit probleem gaan we slagvaardig in alle redelijkheid oplossen”.

Soms heb je gewoon een echte leider nodig. In Nederland hebben we te maken met een problematiek waarbij politiek Den Haag eigenlijk al haar burgers als een baksteen laat vallen.

 

Neem nou onze zorgstaat. De gezondheidszorg kost veel en om de kosten te beheersen moest er actie worden ondernomen. Zo kwam in 2006 marktwerking in de zorg tot stand. Het zorglandschap ging drastisch op de schop. Het zorglandschap wat er ooit zo mooi bij lag, was te duur. Logisch dat je gaat bezuinigen en dat er iets moet gebeuren. Echter ligt ons zorglandschap er anno 2019 verpaupert bij. Sinds de marktwerking zijn diverse zorginstanties failliet gegaan. Zorginstellingen sloten de deuren omdat de hulpbehoevende mens langer thuis moet blijven wonen. En of dat nog niet genoeg is, gaat de premie voor de zorgverzekering jaarlijks omhoog en wordt er steeds meer uit het basispakket geschrapt.

Net als je denkt kan het nog gekker, jawel de marktwerking in de zorg geeft ruimtes voor de graaiende breinen. Twee ziekenhuizen failliet en waarom? Omdat bestuurders een eigen BV oprichtten, een medicijn tegen kanker inkochten en het aan hun ziekenhuizen waar zij de bestuurder van waren, verkochten. Dat ging lang goed totdat de dag kwam dat de zorgverzekeringen dat medicijn niet gingen vergoeden. In plaats van dan de medicijnen inkopen bij een leverancier die wel worden vergoed, bleven ze het medicijn van hun eigen bedrijf aan de ziekenhuizen verkopen die ze zelf bestuurden en kregen die ziekenhuizen enorme schulden. Gevolg was dat de ziekenhuizen hun deuren sloten.

Maar dan denk je dat je het toppunt hebt gehad….. De farmaceutische industrie ziet haar kansen schoon om de omzet eens drastisch te verdubbelen. Patenten op medicijnen worden aangevraagd, verzekerd je van een monopolypositie op de markt. Een medicijn tegen kanker ging van € 16.000 naar € 90.000,00, en waarom? Waarschijnlijk omdat het kan…….

In de tussentijd verantwoorden de specialisten zich suf aan de zorgverzekeraars. Tig formulieren om te verantwoorden waarom er een antibioticakuur is voorgeschreven en waarom dat er een pleister is geplakt. Het verzorgend personeel werkt zich twaalf slagen in de rondte om alle partijen tevreden te houden. De werkdruk is schrijnend hoog, ziekteverzuim ligt hoog, schrijnend tekort aan personeel, en niemand in Den Haag krabt zich eens achter de oren van hoe dit kan, of hoe kunnen we dit oplossen?!

De Staat, de farmaceutische industrie, zorgverzekeraars creëren het calimerocomplex en voor hun falen mogen wij steeds duurdere premies betalen waar we steeds minder voor terugkrijgen.

 

 

Nee, we hebben een kabinet die alle menselijkheid voorbij is. Verbaas je niet, verwonder je slechts. We hebben een kabinet die kijkt naar cijfers, heel veel cijfers. Wat zijn de inkomsten en wat zijn de uitgaven. Dit kabinet is op menselijk vlak de schaamte allang voorbij.

Denk bijvoorbeeld aan de gaswinning die Groningen doet beven. De schades zijn enorm. Gedupeerden staan te vechten bij de rechter voor hun recht. De Staat, NAM, Shell, Exxon Mobil, kijken naar het prijskaartje en zoeken mazen in de wet om onder hun plicht uit te komen. Poeheeeeeee dat is schandalig veel geld om de schades in Groningen te vergoeden…. Poeheeel dat gaan we niet doen hoor! Ze rukken een leger advocaten aan en gaan er met gestrekt been tegenin.

Een kleine overwinning voor het Groningse volk is dan dat de gaskraan wordt dichtgeschroefd. Het kabinet kijkt direct naar de inkomsten die ze mislopen en tadaaaaaaaa, wij burgers krijgen een verhoging van de belasting op gas gepresenteerd! De schades worden nog steeds niet vergoed.

Het is het calimerocomplex ten voeten uit. Wij zijn groot en jullie Groningsvolkje klein……. Jammer joh Groningsvolk dat je miljoenen schade hebt aan je gebouwen ten gevolge van de aardbevingen die door de gaswinning zijn veroorzaakt. Maar jullie snappen toch wel dat door je gezeur de gaskraan beetje bij beetje wordt dichtgeschroefd  wij inkomsten mislopen?? Iemand moet dat betalen en de betaler zijn de Nederlandse burgers. Ja Gronings volkje, zo doen wij dat in Den Haag, gewoon omdat het kan en het huishoudboekje in orde moet.

Zonder enige schaamte gaat het huidige kabinet zo met mensen om. En binnenkort trekken ze weer een blik zoethoudertjes open. Zo blijft die vicieuze cirkel in stand, totdat iemand toegeeft. Het schijnt dat er diverse politieke partijen binnen de Groningse provinciale staten al zwicht voor de zoethoudertjes van Den Haag en lijken hun Groningse roots te verloochenen. Partij van het Noorden zit er gelukkig bovenop en stelt kritische vragen. Ik hoop van harte dat ze die partijen wakker schudden……….

 

Ik vraag mij inmiddels oprecht af of deze problematiek wel opgelost kan worden met het brein die het veroorzaakt heeft?!  Door Arina Prins voor BNSnieuws.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030