Column Arina Prins "De magie van december"

23-12-2017 05:36

De magie van december

Langzaam komt 2017 aan zijn einde. Het aftellen is begonnen. Het brengt een gezellige drukte met zich mee. Het verlangen om de feestdagen door te brengen met zij die ons dierbaar zijn. Het verlangen om warmte en liefde met elkaar te delen. Terugblikken naar het afgelopen jaar, vooruitkijken naar wat 2018 ons gaat brengen. Het organiseren van diners & borrels, sfeerverlichting, dennennaalden, samenzijn, moment van bezinning, nog meer dennennaalden, verbroedering, cadeautjes, kerstpakketten, oliebollen, vuurwerk, champagne, elkaar een hart onder de riem steken, ja december heeft het allemaal.

 

Wanneer koning winter ons landschap bedekte met maagdelijk witte sneeuw, kreeg ik een warm winters gevoel. Waar luchtvaartmaatschappijen vluchten cancelden, het openbaar vervoer een aangepaste reisschema had en het complete chaos was op de Nederlandse wegen, verlangde ik naar een echte ouderwetse koude winter. Ik had het beeld op mijn netvlies staan.  Kinderen die in een heerlijk winters zonnetje sneeuwpoppen en sneeuwengelen maken. Hier en daar een sneeuwbalgevecht. Blije kinderen op de slee.  Ik zie ons al zitten wanneer ze moe en voldaan thuis zijn gekomen bij de houtkachel. Een kop warme chocolademelk met een enorme toef vers geklopte slagroom. De verhalen over de winterpret klinken als muziek in mijn oren. En dan komen de herinneringen over mijn jeugdige winters naar boven. De vele sneeuwpoppen en nog meer sneeuwbalgevechten. De uren die ik doorbracht op de ijsbaan, en geloof me, dat waren er heel erg veel. Met vriendjes en vriendinnetjes wedstrijdjes van lantaarnpaal naar lantaarnpaal en de berg bij de ijsbaan op klunen. Zodra de ijsbaan open was, was ik er te vinden. Wat zou het fijn zijn, wanneer we deze winter weer eens op natuurijs kunnen schaatsen.

 

Op facebook zie ik weer hartverwarmende acties voorbij komen. We denken massaal aan de medemens. Doneren aan de voedselbank, het glazen huis, voor Geuko, een deken voor vluchtelingen. En niet elk goed doel is misschien het goede doel waar we zelf persoonlijk voor kiezen, maar ik vind het mooi om te zien hoe men zich inzet voor zij die steun goed kunnen gebruiken. Zo hadden we, de vrijwilligers van de ijsclub, gisteren een hartverwarmende ervaring. We liepen om leden en donateurs te werven voor de ijsclub in Bad Nieuweschans. Er waren twee mensen in ons dorp die samen 3 gezinskaarten kochten. Zelf hebben ze geen kinderen, maar ze zien graag dat wij 3 gezinnen die het niet kunnen missen, blij maken, zodat zij ook op de ijsbaan plezier kunnen maken zodra er ijs is. Ik vind dat hartverwarmend, fijn om te zien.  Een gebaar dat we er allemaal toe doen op deze wereld. Dat moet toch wel de magie van december zijn?!

 

Ik wens jullie allen, fijne feestdagen en een gezond, gelukkig, liefdevol 2018 toe.

Tot volgend jaar.

 

 

     


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030