Bewustwording..... Column door Arina Prins...

29-05-2018 15:42

Bewustwording

De lange reis naar Zuid-Afrika, naar Kaapstad om precies te zijn, kwam nu wel heel dichtbij. Ik was nog nooit buiten Europa geweest, laat staan dat ik überhaupt ooit 11 uur lang in een vliegtuig had gezeten. Met een paar Zuid Afrikaanse Rand op zak, een koffer vol kleding, paspoort en gewapend met diverse toestellen om zoveel mogelijk kiekjes te maken ging het dan eindelijk gebeuren. Samen met mijn lief op reis, naar een ver oord. Spannend! Vooral omdat ik niet zo van vliegen hou…..  Het inchecken op Schiphol verliep lekker. Het opstijgen zorgde voor een hartslag van boven de 200. De elf uur lange zit verliep goed. Het landen zorgde weer voor een hartslag van boven de 200 en een paar klamme handjes. Held als ik ben, was ik blij dat we op Zuid-Afrikaanse bodem stonden. En dan door de douane. Het viel me op Schiphol al op en nu in Zuid Afrika op Cape Town Airport was het weer opvallend….. Wat kijken de douane mensen toch nors, een donkere uitkijk, vond het bijna intimiderend!

Maar mijn eerste stempel ooit in mijn paspoort was een feit en ik voelde me stiekem toch best wel een beetje trots. Ik was zo blij als een kind in een snoepwinkel met mijn eerste stempeltje in mijn paspoort.

 

Natuurlijk hadden we ons ingelezen. Je wilt toch goed voorbereid gaan en weten wat je kunt verwachten. Buitenlandse zaken raadt af om op Cape Town airport te gaan pinnen, doe je dat wel dan is de kans groot dat je wordt beroofd. Wil je met een taxi en wil je er zeker van zijn dat het bedrijf “veilig is ” bestel dan een taxi via de Uber App. Het stroomnet is anders. We hadden ons hier goed op voorbereid. Enige wat we op voorhand niet konden inschatten was de problematiek rond het drinkwater in Zuid-Afrika. Day Zero zou april dit jaar zijn maar is nu opgeschort naar 2019. Day zero staat voor de dag dat er geen druppel drinkwater meer uit de kraan komt. Ik vroeg me dan ook af of ik na zo een lange reis wel een verkwikkende douche kon nemen. En hoe zit het dan met de hygiëne??? Dan ben je daar en wijst eigenlijk alles zichzelf wel.

 

50 liter per dag. Nu klinkt 50 liter per dag best heel veel, toch?! Maar reken eens uit, het toilet gebruikt ongeveer 6 liter per spoelbeurt en dat een x aantal keren per dag. Ga je douchen, hoeveel liter verdwijnt er dan in het afvoerputje voordat het water een aangename temperatuur heeft bereikt? De wasmachine en afwasmachine gebruikt zo een x aantal liters. Wat denk je van de kraan te laten stromen terwijl je, je tanden gaat poetsen. De hoeveelheid water die je gebruikt wanneer je, je handen gaat wassen. Tel daar nog eens de hoeveelheid water per dag bij op die gebruikt voor consumptie. Het besef is er opeens dat 50 liter bar weinig is en nog belangrijker misschien, het besef hoeveel water je eigenlijk verspilt. Stiekem wist ik dat natuurlijk ook wel, maar nu was ik me er weer van bewust! Het is eigenlijk ook wel kolder dat je het toilet doorspoelt met bronwater!

Ik moet zeggen dat ze er in Zuid-Afrika goed mee omgaan. Help verspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld: Zo konden we douchen maar werd ons wel vriendelijk verzocht om snel te douchen, 90 seconden, en het water wat koud is op te vangen in een emmer zodat deze weer voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

 

Mijn brein bracht mij terug naar een vakantie op Mallorca. Daar douche je met zoutwater, het toilet wordt doorgespoeld met zout water. Daarna brengt mijn brein mij terug naar een restaurant keten in Nederland aan de A6. Daar staat aangegeven bij het toilet dat het geen drinkwater is. Het water is gerecycled waar je het toilet mee door kunt spoelen en is geschikt voor handhygiëne maar niet geschikt voor consumptie. Er zijn dus tal van mogelijkheden om verspilling van drinkwater tegen te gaan of voor hergebruik. Misschien moeten we daar iets mee met ons allen????????? Want 1 ding is zeker, een mens kan niet zonder drinkwater!

 

We hebben een prachtige reis gehad. Ontzettend veel mooie dingen gezien en mogen ervaren in en rond Kaapstad. Krijg je ooit de kans om daar naartoe te gaan? Ik zeg: DOEN! Het is daar prachtig! Een ervaring om nooit te vergeten!

Wanneer ik vanavond ga douchen vangt een emmer het koude water op, kan ik mooi gebruiken om buiten de plantjes water te geven ;-)

 

PS

De terugreis verliep evenals de heenreis……… Maar het was het meer dan waard!


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030