Bas Nanninga vol innovatieve plannen met Aluvation in de aluminiumindustrie

19-09-2016 16:00

Bad Nieuweschans-  Gisteren een bericht via Twitter:  “Ondernemers met blik op de toekomst, tref je in Bad Nieuweschans…!” In dit interview nog een innovatieve ondernemer,  namelijk Bas Nanninga van Aluvation.  Bas is een expert op het gebied van aluminium, met name in het laswerk. Jarenlang heeft hij gewerkt voor het bedrijf Prolyte te Leek en daar het vak echt geleerd. TIG (Tungsten Inert Gas) lassen is  een heel specifieke vorm van lassen en daar heeft Bas zich in gespecialiseerd. Ook was hij las-coach en inspecteur.  Prolyte is gespecialiseerd in de entertainment industrie, voor productie van  podia, stellages voor licht en geluid etc.  Hij was destijds ook vaak in het buitenland aan het werk, met name in Roemenië. Uit economische motieven is uiteindelijk de productielijn daar naar toe verplaatst, wat ontslag betekende voor medewerkers in de productielijn. Ook voor Bas kwam deze beëindiging van het dienstverband na zo’n 17½ jaar toch wel als een donderslag bij heldere hemel. In eerste instantie leek het er nog wel op dat er een passende functie zou worden gevonden, maar dit kon niet gerealiseerd worden. Er was geen tijd om bij de pakken neer te gaan zitten en al snel besloot hij begin dit jaar om dan maar voor zichzelf te gaan beginnen. In maart heeft hij zich bij de Kamer van Koophandel laten inschrijven en inmiddels had hij ook al over een naam nagedacht; het moest Aluvation worden.

In eerste instantie zocht Bas een locatie in Bad Nieuweschans, bijvoorbeeld de units bij de Watermann Graansilo. Naar de toekomst kijkend en groeimogelijkheden inschattend, zijn deze units toch te klein. Niet veel later vond hij een mooi pand aan de Industrieweg 18E te Winschoten. Een uitgelezen locatie voor een beginnend ondernemer; gemakkelijk bereikbaar en te vinden. Een ruime afslag vanaf de Wilhelminasingel (vlakbij de Mc Donalds) de Industrieweg in, wijst zichzelf de weg. Bovendien zitten in de directe omgeving van Aluvation nog meer aluminium productiebedrijven, elk met hun eigen specialismen. Door samen te werken, werkt dit ook nog eens kostenbesparend, maar bovenal efficiënt.

ERVARING TOEPASSEN IN EIGEN BEDRIJF

“Ik moet toegeven dat ik bij mijn vorige werkgever heel veel kennis heb opgedaan, dat ik nu in mijn eigen bedrijf kan toepassen. De vrijheid van organiseren en inplannen, de creativiteit  komt mij dus niet onbekend voor. Wat wel nieuw is de administratie als boekhouding enz. Ik heb ook nu te maken met opdrachten waarvoor tekeningen gemaakt moeten worden en die besteed ik uit. Ik ben wel goed in het maken van schetsen en ideeën te presenteren. Op dit moment heb ik niet direct een specifieke bedrijfstak waar ik mij bezig mee houd. Aluminium is in zoveel disciplines toepasbaar en stel mij daarom qua werkzaamheden breed op. Om heel dicht bij huis te blijven, maak ik bijvoorbeeld voor de hobbyvissers allerlei attributen, zowel om op te zitten als de fiets ’aanhangwagens’ om alles te kunnen vervoeren. Maar het grote werk moet wel de toekomst van het bedrijf worden. De entertainment industrie blijft een belangrijke tak. Ook word ik gelukkig nog steeds gevraagd voor reparaties en onderhoud. Zo moest er onlangs in Groningen een reparatie aan een stellage voor een popconcert uitgevoerd worden. Ik zei in eerste instantie, “ik ben er morgen wel om negen uur”, maar zo werkt het niet Ik moest ‘stante pede’ verschijnen en heb dat ook gedaan. Midden in de nacht heb ik daar staan lassen. Zo bouw je je klantenbestand op. Ik beschik écht over een fantastische werkplaats, waar ik supertrots op  ben en nu ook de mogelijkheden heb om allerlei opdrachten uit te kunnen voeren. Zo heb ik onlangs een aluminium boot gemaakt voor bodemonderzoek, maar deze boot kan ook ingezet worden om bijvoorbeeld voor preventie in grachten in steden tijdens bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders. Ook maak ik voor de bouw dolly’s om cementkuipen te verplaatsen. Dit is tegenwoordig via de Arbo verplicht. Dit is een constructie of vijf wielen, waar een cementbak op gezet kan worden. Dit idee is ontstaan uit de filmwereld. De camera’s worden verplaatst op dit soort onderstellen. Al met al genoeg ideeën om uit te werken en daadwerkelijk ook te maken”, aldus Bas Nanninga.

(foto: Bas Nanninga uit Bad Nieuweschans in zijn werkplaats te Winschoten)

 


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030