Bad Nieuweschans viert 16 juni 390-jarig bestaan

18-03-2018 16:08

Bad Nieuweschans hét centrum tussen Amsterdam en Bremen…16 juni viering 390 jarig bestaan

Bad Nieuweschans- Wat is er in 390 jaar tijd veel veranderd, want zolang bestaat Bad Nieuweschans al als noordelijkst gelegen grensplaats in Nederland. Eerst als Langakkerschans, later Nieuweschans en in 2009 omgedoopt tot Bad Nieuweschans. Bad Nieuweschans is uit noodzaak geboren, dit door overstromingen en door actieve inpoldering, maar ook uit strategisch oogpunt om het grensgebied te bewaken en er een vesting gecreëerd moest worden. Gebouwd op een kwelder Lietsland genaamd, maar toch Langakkerschans werd genoemd, naar de langgereckte akkers (Lange Ackeren, 1610). Lange tijd werd aangenomen dat Ernst Casimir de aanzet heeft gegeven voor de bouw van deze nieuwe vesting, maar daar is toch weer twijfel over ontstaan, want het zou toch ook de Fries Schelte van Aysma kunnen zijn, toenmalig stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe.

Eigenlijk is dit ook niet zo belangrijk, overigens wel voor de historici. Dit jaar wordt gevierd dat Bad Nieuweschans 390 jaar bestaat en dat gebeurd met een groot feest in De Akkerschans op 16 juni voor alle Schanskers en oud-Schanskers en hen die ons dorp een warm hart toedragen.

Op 20 augustus 1974 is de stichting ‘Vrienden van de Nieuwe Schans’ opgericht en deze beheert, onder andere middels het Vestingmuseum, de historische waarden van het dorp en draagt dit ook uit. Vier jaar na de oprichting van de stichting werd, ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van Nieuweschans, de 1ste dorpsreünie georganiseerd.  In 1988 volgde de 2e reünie, toen werd afgesproken dit om de 5 jaar te doen. Er is dus nog tien jaar te gaan voordat het 400-jarig bestaan kan worden gevierd.

 

JONGEREN

In verband met dit 390-jarig bestaan wordt binnenkort een nieuwe website gelanceerd, waarop men alle historische, maar ook actuele informatie kan vinden. Bedoelt om het dorp ook onder jongeren levendig te houden. Dit kan zijn voor een scriptie of schoolproject, maar ook heel simpel voor een spreekbeurt op de basisschool. Op de verschillende sites binnen deze nieuwe site, is zoveel informatie te vinden, met heel veel foto’s en verhalen over opa’s en oma’s, straten, scholen en  huizen en bijzonder handig om bijvoorbeeld je eigen familie-stamboom  te ontdekken. Het is belangrijk voor de toekomst van Bad Nieuweschans dat jongeren opstaan om het dorp levend te houden. Ze moeten actief mee gaan denken om Bad Nieuweschans, voor vele Nederlanders gelegen in een ‘achtergebleven’ gebied, maar wél de centrumplaats is tussen Amsterdam en Bremen, verder te ontwikkelen. Dit gebeurt op dit moment al op vele manieren, want voor een klein dorp als Bad Nieuweschans huisvest het grote bedrijven, als Fontana Resort, Solidus Solutions, de COOP supermarkt, Tuil Logistics en straks ook de Oude Remise als centrum van de Graanrepubliek. Het is dus belangrijk dat jongeren interesse krijgen om een ‘instituut’ als Stichting Vrienden van de Nieuwe Schans nu en in de toekomst voort te willen zetten en het erfgoed van Bad Nieuweschans te willen behouden en zelfs uit te breiden, want die mogelijkheden bestaan er.

 

 

UITNODIGING

Op zaterdag16 juni wordt gevierd dat Bad Nieuweschans 390 jaar bestaat, Dit zal plaatsvinden in de Akkerschans met een dagvullend programma. Stichting Vrienden van de Nieuwe Schans kent veel leden en donateurs en deze worden dan ook allemaal verwacht. Het begint om 10:30 uur met een ontvangst en elkaar ontmoeten in informele sfeer; herinneringen ophalen etc. Om 13:00 uur is er een lunch                ( € 10,00) met soep en broodjes.

NIET LEDEN

Vanaf 13:30 uur zijn ook niet leden van harte welkom om in de sporthal van de Akkerschans films en foto’s te bekijken van de geschiedenis en het ontstaan van Bad Nieuweschans. Verder kan men deelnemen aan een wandeling door de vesting met de nodige informatie; ook een bezoek aan de oude remise staat op het programma.

Vanaf 17:00 uur is het ‘tafelen’ met een mooi buffet zoals de meesten het van de koks van de Akkerschans wel gewend zijn. Kosten hiervoor bedragen € 20,00. Wil men het hele dagprogramma meemaken dan kosten lunch en diner € 30,00.

Aanmelden kan via mail: vestingmuseumnieuweschans@gmail.com of telefonisch 0597-521313 of mobiel 06-5360 9294. Om deel te nemen aan de lunch en/of diner kan het genoemde bedrag overgemaakt worden op onderstaand rekeningnummer. Dit moet overigens voor 1 juni gebeuren.

Bankrekening: NL19 RABO 0306 2708 11        t.n.v. Stichting Vrienden van de Nieuwe Schans te Finsterwolde


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030