Bad Nieuweschans heeft de toekomst, maar het roer moet wel om!

07-09-2017 19:13

Bad Nieuweschans-  Menigeen loopt het huis van Jeroen Monnikendam aan het begin van de Hoofdstraat in Bad Nieuweschans achteloos voorbij, zonder te beseffen wat voor creativiteit achter de voordeur schuil gaat. De afgelopen jaren kwamen af en toe op berichten wel eens reacties van hem binnen, wanneer het ging om toekomstplannen van het dorp. Jeroen kwam dan vaak met een 3D-presentatie ingevuld op beelden van de huidige situatie om te laten zien hoe het er ook uit kan zien, soms futuristisch. Ondanks dat Jeroen pas 8 jaar in Bad Nieuweschans woont, voelt hij zich sterk verbonden met het dorp, omdat hij voelt wat voor potentie Bad Nieuweschans heeft. Als je Jeroen ‘Googelt’ kom je bij een kunstenaar uit, met een internationale reputatie en ontdek je ook al snel zijn passie, namelijk auto’s en motoren. Hij heeft al van jongs af aan een grote interesse voor de ontwerpen van auto’s. Dit kwam ook tot zijn recht tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) met de specialismen Kunst, Media en Technologie. “Als jongen was ik al gek van auto’s, schetste ik na schooltijd honderden auto’s, boten en vliegtuigen. Als afstudeerproject heb ik de “Uovo Volante” (1994) gemaakt, een auto met een revolutionair veiligheidssysteem en dat op schaal. Ik was in principe aangenomen op de Royal College of Art te Londen als auto-ontwerper maar ik verkoos toch het vrije pad destijds”, aldus Jeroen. Hij heeft na zijn studie ook als monteur in de autobranche gewerkt en sleutelt ook nog graag aan zijn eigen motor, niet bang voor wat vieze handen dus. Als kunstschilder is Jeroen ook heel productief. Hij vindt zijn inspiratie in de natuur, landschappen, bomen, vergezichten en dan heel kleurrijk. Voor zijn serie ‘Treeflowering’ is heel veel belangstelling geweest en is ook verkocht. In zijn huis hangt nog wel een canvas print van deze bijzondere kleurrijke boom. Daarnaast is hij ook een begenadigd portretschilder, waarmee hij mensen tot in de ziel weet te raken, maar ook paarden naar een fragment uit Ben Hur, weet hij spectaculair op doek te zetten.

ZZP’ER

Het huis in Bad Nieuweschans wordt op dit moment geheel gerenoveerd. Jeroen probeert het huis, waar ooit Bakker Groen in gevestigd was, weer in oude glorie te herstellen. Helaas heeft hij hier niet al te veel tijd voor en gaat het naar zijn idee te langzaam, want ook in Amsterdam werkt hij als zzp’er mee aan bouw/renovatie projecten. “Tijdens de academietijd leerde ik naast het vak van automonteur ook het vak van stukadoor en werd een (ontwerpend) beelden bouwvakker om mijn studie te bekostigen. Inmiddels kan ik met stuc, mortels, epoxies en kleuren alle combinaties maken om snel en vakkundig op elke ondergrond speciale effecten op wanden te creëren. Ook doe ik complete inrichtingen verbouwingen en lukt het mij goed om deadlines en budget onder controle te houden”, aldus Jeroen Monnikendam.

Ook maakt Jeroen muurschilderingen in verschillende technieken. Hij noemt het zelf een avontuur op de muur en heeft dat al voor verschillende showrooms gedaan, maar ook op ESSI Nivelles te Brussel. Ook voor een kinderkamer doet hij dat graag.

BAD NIEUWESCHANS

Wat Jeroen voor Bad Nieuweschans in gedachten heeft, zal voor veel Schanskers veel te ver gaan. “Om Bad Nieuweschans echt op de kaart te zetten en voor de toekomst veel werkgelegenheid te creëren, zal het roer echt om gegooid moeten worden. Het dorp heeft zoveel potentie en het is allemaal te realiseren. Zo moet Bad Nieuweschans het woord “Bad” veel breder uitdragen. En dit hoeft heus niet van de een op andere dag te gebeuren. Ik zou het liefst zien dat de fabriek van Solidus Solutions op een andere plek gebouwd zou gaan worden met een veel betere ontsluiting richting de A7, dan hoeven de zware vrachtwagens niet meer door het dorp. En als de fabriek in de toekomst toch op één of andere manier moet of gaat sluiten, dan hoef je in Bad Nieuweschans niet bang te zijn dat je hier in een zwart gat valt qua werkgelegenheid. Vanaf de A7 tot aan de Westerwoldse Aa moet één groot kuuroord komen met heel veel voorzieningen, met zwembaden etc. Daarnaast zit ik te denken aan een vorm van Hawaii recreatie, dat kan aan een binnenmeer, maar het liefst aan open water als de Dollard. Daar zou met moderne technieken een groot surfwater gecreëerd kunnen worden. Het is algemeen bekend dat er heel veel surfers in Nederland en Duitsland, maar ook mondiaal, altijd op zoek zijn naar ultieme surflocaties. Middels technieken kunnen golven opgewekt worden, zonder dat de natuur hierdoor beschadigd raakt. Verder zou ik graag zien dat in de omgeving van Bad Nieuweschans een circuit wordt aangelegd voor de auto- motorsport. Het mooist zou zijn dat formule 1 waardig is, maar begonnen kan worden met een groot outdoor cartcircuit”, aldus Jeroen Monnikendam.

(foto's: Jeroen Monnikendam voor zijn woning in Bad Nieuweschans en verder zijn ideeën die te verwezenlijken moeten zijn)


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030