40 Jaar EDR "Een netwerk met toekomst"

27-02-2017 13:05

Bad Nieuweschans- In het EDR kantoor aan de Bunderpoort te Bad Nieuweschans is vandaag, maandag 27 februari, een grote presentatie gegeven omtrent het ‘netwerken’ in een grensoverschrijdend gebied, namelijk de Eems Dollard Regio. Het is inmiddels al weer 40 jaar geleden dat EDR is opgericht en dat wordt op 7 juni 2017 gevierd. Voorzitter EDR Bert Bouwmeester, maar ook burgemeester van Coevorden, liet in zijn toespraak niets aan duidelijkheid over hoe belangrijk EDR is en samenwerking creëert , voor grensoverschrijdend werk, studie en handel. “Wat EDR laat zien is hét voorbeeld voor politiek Den Haag en Brussel hoe hier in het hoge noorden Europa wordt gemaakt en werkt”, aldus de heer Bouwmeester. Tijdens deze presentatie vertelden twee studenten geneeskunde van het UMCG, die na vier jaar Groningen hun laatste jaar afsluiten in Oldenburg, hoe de universiteiten samenwerken en wat de verschillen zijn. Zo vertelde Jeroen van Schaik, dat er na hun studie in Duitsland veel gemakkelijker een specialisatie studie gevolgd kan worden. Zowel Jeroen als medestudent Pascalle Mossel overwegen om na hun studie in Duitsland aan de slag te gaan. Aan het woord is ook Having Steenhuis, directeur Steenhuis Recycling B.V., geweest. Dit bedrijf gevestigd te Winschoten, heeft net zoveel Duitse als Nederlandse klanten. “Hoewel een grens eigenlijk niets meer te beteken heeft is het toch heel bijzonder om te zien hoe er zowel in Nederland als Duitsland verschillend wordt gewerkt. Het is een mentaliteitskwestie; als je een Duits bedrijf als klant hebt, laten ze je niet snel meer vallen. Vertrouwen is ontzettend belangrijk. Als ze elders ergens anders voor een product of levering een goedkopere aanbieding hebben gekregen, willen ze eerst met je om de tafel zitten om te kijken of er iets aan de prijs te doen valt, maar Nederlandse klanten switchen heel gemakkelijk”, aldus de heer Steenhuis. Sabrina Koetsier van de Oberschule in Weener vertelde gepassioneerd over de uitwisselingen met verschillende scholen in het noorden van Nederland. Zij noemde het heel belangrijk dat kinderen kennismaken met de verschillende culturen en het leren van onder meer Nederlands.

UITDAGINGEN

Tijdens deze persbijeenkomst werd benadrukt dat dit 40e jaar zal worden benut om de huidige uitdagingen voor de grensoverschrijdende samenwerking met de lokale, regionale en nationale partners te bespreken onder het motto: “Netwerk met toekomst”. De sprekers vroegen hierbij aandacht voor hun verwachtingen en wensen ten aanzien van de toekomstige ontwikkeling in het Duits- Nederlandse grensgebied. Om deze discussie een groter podium te bieden zal op 7 juni een evenement plaatsvinden onder de titel “40 jaar grensoverschrijdende samenwerking – Netwerk met toekomst”. Tijdens dit evenement, waar naast leden van de EDR ook de Noord-Nederlandse provincies, het land Nedersaksen en vele betrokken organisaties en instellingen verwacht worden, zullen de kansen en uitdagingen voor de samenwerking centraal staan. Minister president Stephan Weil van Nedersaksen en de noordelijke commissarissen van de koning zullen aanwezig zijn om hun visie te geven op de toekomstige samenwerking. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om verenigingen die regelmatig grensoverschrijdende sportevenementen organiseren of scholen die op een vaste basis samenwerken met een partnerschool aan de andere zijde van de grens.

SCEPSIS

De EDR en haar partners willen juist in een tijd die gekenmerkt wordt door de nodige scepsis over Europa, een open debat voeren over het belang van grensoverschrijdende samenwerking. “Daarbij gaat het ons niet alleen om grote projecten maar zeker ook om de vele kleine initiatieven waar scholen en verenigingen elkaar ontmoeten en zo Europa in de praktijk tastbaar te maken”, aldus EDR-INTERREG programma manager Hermann Wessels.

(foto: Karel Groen presenteert het nieuwe logo van de EDR)

(foto: Voorzitter EDR Bert Bouwmeester)

(foto: de geneeskunde studenten Jeroen van Schaik en Pascalle Mossel)

 


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030