Voetbal niet belangrijk meer....column door Dick Smook

19-04-2020

Laten we allemaal goed de instructies opvolgen......
VOETBAL INEENS NIET MEER ZO BELANGRIJK......

Afgelopen week =, na een hele zachte winter en veel regendagen, lijkt de lente te zijn aangebroken. Een aangenaam zonnetje en veel mensen werken in de tuin. De natuur komt tot bloei en er lijkt niets aan de hand. Echter, het is rustig op straat. Zelfs in de plaatselijke supermarkt COOP, waar je normaal over de koppen kunt lopen, is het niet druk.

Het coronavirus heerst en beheerst onze samenleving. Vorige week donderdag kwam het bericht dat de voetbalcompetitie tot 1 april 2020 zou worden stilgelegd. Veel overleg en discussie. Moeten we wel of niet trainen?Aan alle onduidelijkheid kwam zondag 15 maart omstreeks 17:30 uur een eind. Tijdens een persconferentie werd aangekondigd dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus vanaf 18:00 uur diezelfde avond nog zouden worden aangescherpt. Scholen, horeca, wellnesscentra, sportaccommodaties etc. dicht tot 6 april a.s.

De belangrijkste bijzaak in het leven, voetbal, was voor niemand meer heel erg belangrijk. De ene bond na de andere kondigde een stop aan en alle sportevenementen werden afgelast. Kijkend op NOS teletekst naar mijn favoriete pagina's 601 en 801 zie ik dat er op dit moment nog actief wordt geschaakt en dat alleen in Wit-Rusland de bal rolt. De hele wereld in de ban van het coronavirus. Wereldwijd geen sport, dat maakt je wel bewust dat de hele wereld strijdt tegen Corona en sport even niet belangrijk is.

Sommige landen kiezen voor een streng regime, de Lockdown. Andere landen zoals Nederland proberen eerst middels een mildere variant het virus beheersbaar te houden. Er is nog geen vaccin of medicijn, dus lijkt het beheersbaar houden de beste optie. Helaas is nog lang niet iedereen ervan overtuigd dat we hier te maken hebben met een ernstige situatie. Op bepaalde plekken komen op een mooie zaterdag veel mensen samen, in het bos, op het strand, op de zaterdagmarkten en zelfs bij de bouwmarkten is het erg druk. Het lijkt erop dat teveel mensen zelf geen verantwoordelijkheid kunnen nemen, een lockdown als dwangmiddel lijkt de enige oplossing op de sociale contacten te beperken. Alleen dat laatste draagt bij aan beheersing van het virus. Om goede zorg te kunnen blijven bieden is beheersen en controleren van groot belang.

Wat onzeker maakt is dat op de hele wereld tot zover niemand precies weet hoe dit virus gestopt moet worden, het ergste vind ik nog dat binnen de landelijke politiek met verwijten een publieke strijd wordt gevoerd over de te varen koers. Als de politiek de handen ineen slaat, straalt dat juist veel rust en vertrouwen uit naar de mensen. Zelf heb ik wel vertrouwen in de landelijke aanpak, de betrokken diensten en de mensen in de zorg.

Vandaag las ik dat de baas van het IOC het verschrikkelijk zou vinden voor duizenden sporters, grote sponsoren en alle NOC's als de Olympische Spelen dit jaar niet zouden doorgaan. Deze man beseft niet hoe verschrikkelijk deze corona crisis momenteel al is voor nog veel meer mensen, o.a. nabestaanden van overledenen, besmette mensen, alle ouderen die niet bezocht mogen worden en nog heel veel anderen op maatschappelijk gebied. Denk dat er nu wel andere zaken belangrijker zijn dat deze Olympische Spelen.

Maar gelukkig, er zijn heel veel mensen die dagelijks zorgen dat de maatschappij kan doordraaien, zodat we genoeg te eten hebben, we warmte in huis hebben, we goed worden verzorgd als we wel ziek worden en dat het geen zooi wordt op straat. Mensen in de zorg staan in de frontlinie, maar velen dragen een steentje bij in deze onzeker periode. Er ontstaan steeds meer initiatieven onder de mensen, de saamhorigheid onder de bevolking is gelukkig groot, die saamhorigheid gaat ons uiteindelijk ook redden.

Laten we allemaal goed de instructies opvolgen, helpen waar we kunnen, dan leveren we allemaal een bijdrage in het verslaan van Corona. Eerste doel is het herstellen van onze samenleving dat volgt de sport al wel snel. Wat dat betekent voor de lopende competities zien we dan wel weer.

Ik wens iedereen veel sterkte de komende tijd en ik hoop jullie weer in goede gezondheid terug te zien op ons sportpark.

Door Dick Smook, voorzitter VV Nieuweschans.