Na 12 jaar weer een blij weerzien....

04-09-2019

Janet Weijers en Zelijka Maksinovic ontmoeten elkaar en hebben heel wat om bij te praten.....

NA 12 JAAR EEN HERNIEUWDE ONTMOETING MET EEN 24 JARIGE DAME UIT BOSNIË.....

Bad Nieuweschans- Het is allemaal begonnen met een krantartikel 'Europaschap Kinderhulp' zo'n 12 jaar geleden voor Janet Weijers, woonachtig aan de Achterweg, om kinderen uit het naoorlogs gebied Bosnië voor een korte vakantie naar Nederland te halen. Het was dus 2007 dat Zelijka Maksinovic naar Nederland kwam in een vliegtuig kwam van de Nederlandse Marine, toen nog maar 12 jaar oud, en dat naar Bad Nieuweschans. Na Zelijka heeft Janet nog drie jaar achtereen kinderen uit Bosnië heeft ondergebracht voor een vakantie. Zelijka, woonachtig in Bosnië op 20 kilometer van de Servische grens, kwam dus echt uit een oorlogsgebied in opbouw, maar heeft van deze ontmoeting met Janet een dusdanig contact overgehouden, door met grote regelmaat met elkaar te schrijven, en later via mail en Facebook, dat zij na 12 jaar besloten heeft om toch nog een keer naar Bad Nieuweschans te komen. Bosnië is nog steeds een land waar het niet gemakkelijk is om te leven. "Ik heb het geluk gehad om een universitaire studie te kunnen volgen chemistry/technonology en dus op mijn 23e jaar een mooie baan heb weten te bemachtigen, maar de salarissen liggen zo laag dat ik nog steeds bij mijn ouders moeten wonen. Hoewel ik niet direct iets van de oorlog heb meegemaakt, omdat ik in 1995 is geboren, weet ik nog wel de situatie na de oorlog. Geen huis, geen geld en leven wat de mensen ons gaven. Hoewel het nu wel beter gaat, is het voor veel mensen en ook het onze is het nog steeds moeilijk om een behoorlijk bestaan op te bouwen", aldus Zelijka.

Zelijka heeft ook nog een broer en hebben met haar vader en moeder echt op straat geleefd , hoewel ze dat niet meer kan herinneren en foto's zijn er ook niet gemaakt, want er was helemaal niets meer.

"Het was voor ons een heel moeilijke periode na de oorlog, want wij hebben alles verloren, ons huis en alles wat wij bezaten. Geen werk meer voor mijn vader en wij waren alleen maar afhankelijk wat de tijd ons bracht. Gelukkig gaat het nu wat beter en er is weer werkgelegenheid ontstaan in de industrie en de winkels, maar het inkomen van de werker blijft nog zo ver achter dat het nog een hele tijd zal duren, voordat het ook allemaal wat beter gaat voelen", aldus Zelijka.

Het is voor Zelijka nog best moeilijk, ook op haar 24e jaar, om aan de Nederlandse standaarden te wennen. Ze neemt volgens Janet vrij veel tijd voor haar zelf, maar omdat ze maar 10 dagen in Nederland verblijft, willen ze toch wel zoveel mogelijk dingen ondernemen. Met de auto maken ze een rit via Nieuwe Statenzijl richting Termuntenzijl, gaan ze een middag naar Thermen Bad Nieuweschans, willen nog een dag naar Groningen. Eigenlijk hadden ze ook nog een dag naar Borkum gewild, maar daar leent het weer zich op dit moment niet zo voor. Janet hoopt met deze ontmoeting nog lang in contact te blijven met Zelijka, want ze hebben de afgelopen jaren, al heel wat lief en leed gedeeld.

(foto: Zelijka en Janet Wijers)