Duo tentoonstelling in Galerie Wiek XX

01-02-2020

DUO TENTOONSTELLING VAN WOUT WACHTMEESTER EN JANNES KOETSIER OPENING ZONDAG 12 JANUARI OM 15:00 UUR....

Op zondag 12 Januari is er in Galerie Wiek XX om15:00 uur de opening van een duo tentoonstelling van Wout Wachtmeester en Jannes Koetsier.
Wout Wachtmeester (1958) is autodidact.

Met zijn werk tracht hij de schoonheid en vergankelijkheid weer te geven.
De schoonheid wordt in zijn schilderijen gesymboliseerd door mensfiguren en vogels. Op de laatste schilderijen volstaat een bijna monochrome donkere achtergrond als decor om de emoties rondom de figuren en vogels te verdiepen. Het spel met licht en donker geeft het werk daarbij een intense sfeer.
In diezelfde sfeer zijn ook zijn landschappen geschilderd, de landschappen van het Drentse land. De ruigheid en het pure vormen de inspiratiebronnen voor indringende schilderijen, die meer zijn dan alleen maar een weergave.

Hoe ziet het werk van Jannes Koetsier er uit......
Jannes Koetsier hecht grote waarde aan verfbehandeling, anatomie en compositie.
Het plezier van het schilderen met olieverf is voor Jannes een motivatie om te schilderen. Een schilderij is geslaagd als dat schildersplezier af te zien is aan het eindresultaat. De verf mag gezien worden en is soms nadrukkelijk aanwezig in het werk van Koetsier. Zijn jonge oeuvre is divers, van landschappen en stillevens tot mensen. Zijn landschappen zijn "alla prima" geschilderd met een losse en trefzekere verfstreek. In zijn buitenschilderijen laat hij het zonlicht uitbundig gloeien. Daarnaast schildert Koetsier interieurs met mensfiguren, die vaak in een sfeervol, maar broeierig clair-obscur zijn gevat. Licht is altijd een belangrijk thema in zijn werk. Zijn inspiratie haalt hij uit het contrast van licht en kleur.
Eén van de andere thema's van Jannes' werk is de mens. Het menselijk lichaam en de communicatie tussen mensen vormen de belangrijkste subthema's. Zelf vindt de kunstenaar het een grote uitdaging om gevoelens van mensen in zijn schilderijen uit te drukken. (foto's: werk van Jannes Koetsier)