Bouw aanleg fietsbrug naar Blauwestad officieel van start

18-03-2020

OFFICIEEL MOMENT VOOR DE AANLEG VAN DE LANGSTE FIETSBRUG VAN EUROPA OVER DE A7 VAN WINSCHOTEN NAAR BLAUWESTAD.....

Oldambt- Gedeputeerde Fleur Gräber en wethouder Bard Boon hebben het startschot gegeven voor de langste fietsbrug van Europa. Deze brug heeft een lengte van 800 meter. Hoewel in januari al de eerste heipalen al de grond zijn ingegaan, was het deze donderdagmiddag dat omwonenden en andere belangstellenden de officiële start mee konden maken met het storten van een beton element bovenop de eerder geslagen heipalen.

De Blauwe Loper bestaat eigenlijk uit vier bruggen: over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Het brugdeel over het Winschoterdiep wordt beweegbaar, zodat ook schepen met een staande mast kunnen passeren. In Winschoten sluit de brug aan op de fietsroute van de Hoorntjesweg naar het centrum. Ook komt er een aansluiting op het Stadspark in Winschoten. De Blauwe Loper krijgt een beeldbepalend uiterlijk en wordt gemaakt van zoveel mogelijk duurzame materialen. De brug moet aan het eind van dit jaar klaar zijn. Ook zal een dag, waarschijnlijk al in september de A7 een dag voor het verkeer worden afgesloten. Dit zal op een zaterdag zijn.

Samenwerking

De Blauwe Loper is een gezamenlijk project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. De provincie draagt 6 miljoen euro bij aan het project, de gemeente 500.000 euro.