Voorlopig geen grote omnisportvereniging in Bad Nieuweschans

17-02-2020

ÉÉN GROTE OMNISPORTVERENIGING IS EEN BRUG TE VER VOOR DE SCHANSKER SPORTVERENIGINGEN.......

Bad Nieuweschans- Schansker sportvereniging waren maandagavond uitgenodigd voor een tweede bijeenkomst 'Sterk Vrijwilligerswerk' door Dorpsbelangen en Erwin Bloeming van Huis voor de Sport Groningen. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de HSV, Schietvereniging De Grensschutters, LTC de Kanonniers, VV Nieuweschans, sportschool B-Fit en de volleybalvereniging. Verder het bijna complete bestuur van Dorpsbelangen en gespreksleider Erwin Bloeming. De bedoeling van deze bijeenkomst was om de verenigingen meer toekomstbestendiger te maken, door een intensievere samenwerking voor werving van nieuwe leden en het uitwisselen van vrijwilligers voor activiteiten. Op 28 oktober was de eerste bijeenkomst en daar kwamen drie onderwerpen naar voren, waar veel verenigingen tegenaan lopen/mee te maken hebben: Aantrekken van (jeugd)leden, Voorbestaan verenigingen en Bestuurskracht binnen de verenigingen/stichtingen. Het was de bedoeling dat de verenigingen dit ook binnen hun eigen bestuur gingen bespreken.

Dit is ook gebeurd en men is tot de conclusie gekomen dat één Omnisportbestuur op dit moment zeker niet toepasbaar is. Enkele verenigingen werken op bepaalde vlakken al goed samen, als de voetbalvereniging met de tennisvereniging, met de HSV en onlangs ook een trainingssessie bij B-Fit. Ook de volleybalvereniging kan met grote toernooien altijd terecht bij de VV. Wel zijn ze met z'n allen op zoek naar nieuwe leden en hoe deze neergaande spiraal doorbroken kan worden, dat is de vraag. De HSV heeft wel de meeste leden, zo'n 400, maar dat zijn bijna allemaal administratieve leden. Ze hebben maar ongeveer 15 actieve leden. Bestuurslid Henk Doddema noemde een voorbeeld voor werving van nieuwe jeugdleden bij de Kinderspelweek "Hoewel de 25 kinderen enorm enthousiast waren bij het vissen, had ik toch gehoopt dat enkele kinderen zich bij de vereniging zouden aanmelden".

Erwin Bloeming gaat de uitkomsten uit deze vergadering bespreken met Dorpsbelangen en daarna zal nog een nieuwe bijeenkomst worden gepland.

(foto: Erwin Bloeming tijdens de bespreking in de Akkerschans)