Kinderopvang Gisela werkt naar helemaal energie neutraal

02-02-2020

Voor Jacob en Gisela Veld is het van belang om met eigen energie zoveel mogelijk rendement te genereren.....
KINDEROPVANG GISELA WERKT NAAR HELEMAAL 'ENERGIE-NEUTRAAL'......

Drieborg- 'Groene energie' is het toverwoord waar zowel particulieren als bedrijven mee te maken hebben, of er actief mee bezig zijn. Jacob Veld van Kinderopvang Gisela uit Drieborg is er eigenlijk al heel lang mee bezig, zelfs toen hij bij een grote onderneming in loondienst was. Maar nu al een groot aantal jaren samen met zijn vrouw Gisela de kinderopvang runt, beginnen zijn oorspronkelijk plannen om te verduurzamen steeds grote vormen aan te nemen. Ze zijn nog niet helemaal van het gas af, maar het begint toch al ruim boven de 70% te komen en Jacob is daar best een beetje trots op. Jacob Veld: "Wij hebben op dit moment 35 zonnepanelen op de garage liggen en daar kunnen wel al veel energie mee generen. Middels een warmtepomp die buiten aan de muur is gemonteerd, kunnen wij een grote waterboiler van stroom voorzien en drie airco-systemen, die 's winters voor de warmte zorgen en 's zomers voor de frisse lucht. En deze energie komt helemaal van de zonnepanelen".
Het is niet zo dat de energiekosten nu lager worden, wel dat de energienota beduidend naar beneden is gegaan. De investeringen die worden gedaan om dit allemaal te realiseren lopen ook in de tienduizenden euro's. En dit moet in de loop der jaren allemaal terugverdient worden. Maar je blijft aan het investeren om het up-to-date te houden. Maar Jacob en Gisela vinden het belangrijk om hun inmiddels toch wel grote kinderopvang zo 'groen' mogelijk wordt.

"Op dit moment kunnen wij op jaarbasis 7.500 Kw energie middels de zonnepanelen opwekken en deze energie kunnen wij direct gebruiken. Een gemiddeld gezin verbruikt tussen 2.500- en 3.000 Kw per jaar, maar wij gebruiken veel meer ruimtes en gebruiken deze per dag ook voor veel meer uren. Op advies van een goede bekende installateur, hebben wij voor warmtepompen gekozen. Het rendement is vele malen groter dan van verwarmingspanelen. Als er 1 Kw wordt verbruikt krijgen wij er als productieve warmte 3,6 Kw voor terug. En dit heeft ons doen besluiten om op aircosystemen over te gaan," aldus Jacob.
Voor Jacob en Gisela is de tijd nu aangebroken, dat de 8 jaar geleden geplaatste panelen, nu zo'n beetje zijn terug verdiend. Maar zoals al geschreven, moet je blijven investeren, om het rendement zo hoog mogelijk te krijgen. Daarom zijn ze van plan om nog eens 16 panelen op de achterzijde van hun woonhuis te plaatsen. En dit gaat gepaard met ook de aanschaf van een nieuwe warmtepomp en nieuwe airco's, want één pomp kan zo'n drie à vier aircosystemen aan. Als dit allemaal is gerealiseerd dan zijn ze bijna helemaal 'energie-neutraal'.