Galerie Wiek XX, Voorstraat, Bad Nieuweschans

'DE HAIKU VERBEELD' van 21 oktober tot en met 18 november

Twintig kunstenaars, beeldhouwers, keramisten en schilders hebben zich laten inspireren door de zes haiku van de Haagse dichter Henk van Zuiden. 

De deelnemers zijn alfabetische volgorde: Paul Boswijk, Candace Charlton, Joost Doornik, Albert Greving, Annemarie de Groot, Nico Heilijgers, Toos van Holstein, Jacqueline Kasemier, Jannes Koetsier, Arend Kuiper, Lydeke von Dülmen, Clary Mastenbroek, Ree Meertens, Rein Pol, Albert Rademaker, Ronald Soeliman, Caius Spronken, Rien van Uitert.
(foto:  Sneeuwengel een werk van Rien van Uitert)
 
 
 
 

De etsen expositie van Philip Wiesman is verlengd tot eind Oktober.

 

Het was van 1967 tot 1971 dat Philip op Academie Artibus onderricht heeft genoten in de schilderkunstige vakken. In het bijzonder ging zijn aandacht uit naar de grafische technieken. 
 

Omdat Philip al eerder vanuit Utrecht was verhuisd naar de rand van de Heuvelrug, was het na zijn opleiding niet moeilijk zijn onderwerpen te vinden.
Veel van zijn etsen zijn dan ook op deze omgeving geïnspireerd. Inmiddels is Philip in Noord-Holland aan de zeekust in Schoorl gaan wonen, dat ressorteert onder de gemeente Bergen. Hier bevinden zich de breedste en hoogste duinen van Nederland. Ook deze omgeving lag hem altijd zeer na aan het hart, hetgeen blijkt bij het bekijken van zijn etsen.
Hij is vanaf 1973 gaan exposeren. Enkele musea hebben in de loop van de jaren etsen van hem aangekocht, zoals het Centraal Museum Utrecht en Museum Boijmans & Van Beuningen.

Galerie Wiek XX

Galerie Wiek XX met een knipoog naar de werkelijkheid. 

Galerie Wiek XX, voor figuratieve en realistische kunst in Bad Nieuweschans bestaat sinds 1977. 

Het is daarmee een van de weinige galeries in Noord-Nederland die zo lang op professioneel                  niveau opereert. De kunstenaars van Galerie Wiek XX vormen een mix van bekende,              gearriveerde kunstenaars en jong talent. Een algemene karakterisering van het soort kunst                    dat de bezoeker in Wiek XX zou kunnen aantreffen, laat zich als volgt verwoorden: sferische      figuratieve kunst, waarin soms een sterk persoonlijke symboliek een rol speelt. In dit werk                   geeft de kunstenaar blijk van een technische uitgebalanceerd ambachtelijk kunnen. De aan-            dacht  voor het onderzoek naar de werking van het licht op kleur en vorm is hierbij essentieel.               Met een dergelijke beschrijving wordt een indruk van de galerie gegeven. Er wordt echter    voorbijgegaan  aan de individuele kwaliteiten van de afzonderlijke kunstenaars. Zij tonen                    ieder een variant. Dit resulteert dan ook in de presentatie van een aantal uiteenlopende          kunstuitingen binnen de grenzen die het gebied afbakenen waar de galerie voor staat.

De keuze om alleen figuratieve, realistische kunst te exposeren en te verkopen is volledig         ingegeven  door de eigen persoonlijke voorkeur van de galeriehouders.

 

 

ANDERSOM ANDERS KUNST EN B&B

Na eerst een aantal jaren als huisschilder gewerkt te hebben besloot Jonathan Otten autonome beeldenkunst te gaan studeren bij Kunstacademie Minerva in Groningen. Inmiddels heeft Jonathan zijn eigen kleine galerie/atlier voor hedendaagse kunst in Bad Nieuweschans. Jonathan houdt zich bezig met abstractexpressionisme en bij voldoende deelname geeft hij ook workshops.Op dit moment vindt er een verbouwing plaats en is de galerie gesloten, maar het werk is altijd op afspraak te bezichtigen. Tel. 06 5170 6522; www.andersomanders.nl

"Regen of geen regen. Bij Andersom Anders blijft het stromen “uitleg van een prachtige reis” 

100x100 cm gemengde techniek op gespannen doek".

 

 

 

LA KASERNA

Galerie LaKaserna is zich aan het voorbereiden voor een nieuwe tentoonstelling. Binnenkort meer informatie.

www.lakaserna.nl

 

Atelier Blossom Drieborg

Geraakt worden door wat je ziet en voelt, hierdoor geïnspireerd raken, dat volgen en vertalen naar een schilderij, schets of krabbel…….

Dat kan de emotie, een houding of beweging zijn van een mens of kind, maar ook de weidsheid en kracht van het Groningse landschap. Ook bekende artiesten weet zij op het doek neer te zetten in kleur of in zwart/wit. Schilderijen worden gemaakt met o.a. olieverf op linnen of in een simpele krachtige pennenstreek op papier. In de schilderijen worden diverse lagen en kleuren aangebracht, zodat ze door elkaar heen gaan schijnen. Soms nat in nat, met kwast en ganzenveren. Ruimtelijkheid en romantiek en een impressionistische inslag zijn zichtbare componenten waarbij de gelijkenis ook een belangrijk uitgangspunt blijft.

 

Aan de Oudedijk 109, net buiten de dorpskern van Drieborg vind je het atelier van Marloes Buigel Boering. Marloes studeerde in 2006 af aan de Wackers Academie te Amsterdam, richting tekenen/schilderen. Van 2005 tot 2008 volgde ze schilderlessen bij kunstschilder Harold Kleyn. Vanaf 2008 tot 2014 koos ze vrijwel fulltime voor het moederschap en vanaf 2014 heeft ze haar kwast weer opgepakt en is ze haar eigen stijl aan het ontwikkelen. Sinds 2015 is ze lid van Kunst aan de rand van Nederland, Vanaf 2017 neemt ze deel aan de Tweekarspelen Kunstroute en diverse exposities in binnen en buitenland.

(een collage met werken van Marloes Buigel-Boering)

foto van Marloes Buigel Boering.

 

In het weekend van 17/18 en 24/25 maart 2018 stelt zij haar atelier open voor publiek en bent u van harte welkom op de Oudedijk 109 te Drieborg.

 Voor meer informatie kijk op de site van Marloes www.marloesbuigelboering.nl
(foto: Marloes bij een werk van De Rolling Stones en foto 2: Ede Staal)
(foto: Skaterboy)

VESTINGMUSEUM

Het Vestingmuseum is gehuisvest in één van de voormalige kanonniers barakken aan de 1e Kanonnierstraat 2. Toen Bad Nieuweschans nog als vesting diende, woonden in deze straat de kanonniers. Zij behoorden tot de lagere rangen van de militaire gemeenschap en moesten dus genoegen nemen met een zeer eenvoudig onderkomen. U vindt het vestingmuseum in één van deze kanonniers barakken.
Openingstijden Vestingmuseum: dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur. Op afspraak verzorgen wij rondleidingen door de vesting van Bad Nieuweschans, en kunt u het museum op andere tijden bezoeken.

vestingmuseumbadnieuweschans.nl/CILIA DE LA COURT, beeldentuin/atelier

Keramische beelden en schilderijen. Op een prachtige locatie het atelier en beeldentuin (vrij toegankelijk) van cilia de la Court. Na een periode van 12 jaar in Frankrijk, werkt en woont zij sinds eind 2007 weerin Bad Nieuweschans, Oudezijl 14.

Tweekarspelenkunstroute. U bent welkom op 19, 20 en 26, 27 en 28 maart van 11:00 tot 17:00 uur
Voor meer informatie: https://www.ciliadelacourt.nl/

(werk van Cilia: 'In gesprek')

 

ATELIERTWEE

In 'Ateliertwee', een voormalige domineeswoning liggend aan de fraaie Voorstraat in het beschermde dorpsgezicht van Bad Nieuweschans, vindt u het schilderatelier van kunstenaarsechtpaar Ingrid Constance van der Stelt en Hans van Herwijnen. Met een steeds wisselende tentoonstelling dat op verzoek of na afspraak te bezichtigen is, op de hoek van de Kruisstraat met uitzicht op het Kloktorentje (de voormalige
Hoofdwacht). Contactadres: Ateleirtwee, Voorstraat 32, 9693EH Bad Nieuweschans; tel. +31 (0)597 655420 www.ateliertwee.nl
(op foto: werk van Ingrid)


BEELDEN IN DE BOCHT

Beelden in de bocht. Een tuin van bijna 4000m2 vol bloemen en vooral oude fruitboemen en iet te vergeten.... beelden. De beelden zijn gemaakt van diverse soorten steen en metaal. De collectie van zelfgemaakte is aangevuld met beelden van Afrikaanse kunstenaars. U kunt hier lekker bijkomen en genieten van de kunst en de natuur. Het is ook mogelijk om en uw ideeën of herinneringen aan iets of iemand te realiseren. Zelf doen is ook mogelijk, er zijn stenen en gereedschap aanwezig. Openingstijden vanaf 1 mei tot en met 30 september: donderdag tot en met zondag van 10:00 tot 16:00 uur. Een afspraak maken voor een andere dag of tijd is ook mogelijk. Adres: Hamdijk 2, 9693TD, Bad Nieuweschans; tel. 06 145 73611. www.beeldenindebocht.com

 

 

 

Exposities in de regio

In Beerta is sinds 1 januari 2017 galerie Métier AnnArt gevestigd met wisselende exposities van eigen werk. De laatste jaren voornamelijk erg kleurrijke, drukke werken en abstracte doeken. Ook beschilderde etalagepoppen en andere objecten. Voorwerpen worden een tweede leven gegeven.
Geopend: maandag woensdag en donderdag van 10:00 tot 16:30 uur; Hoofdstraat 80, Beerta. www.metierannart.nl