De Klinker cultuurhuis

Ode aan de blaasmuziek

Gé Reinders & Politie Orkest Noord-Nederland

 

Blaasmuziek en Gé Reinders, dat zijn twee handen op een buik. In 1999 nam hij zijn grootste hit ‘Blaosmuziek’ op, die steevast in de Top 2000 terug te vinden is. In 2005 begon hij met theatertournees met plaatselijke orkesten. Vijf seizoenen later stopte Reinders daarmee, omdat hij bang was zich te overeten aan “die heerlijke slagroomtaart van de blaasorkesten”. Orkesten bleven echter aan hem trekken om nog één keer op tournee te gaan en als gemoedelijke Limburger geef je daar dan een keer aan toe. Op zondag 16 december is hij samen met Politie Orkest Noord-Nederland te zien in De Klinker. 

Gé brengt tijdens zijn voorstelling ‘Oetblaoze’ een combinatie van bekende liedjes als ‘Blaosmuziek’ en ‘d’n Haof’ en nieuwe nummers. Hij blaast alleen, maar speelt tijdens de voorstelling ook samen met het Politie Orkest Noord-Nederland (PONN): het muzikale visitekaartje van de politie in Noord-Nederland. Het orkest bestaat uit maar liefst 46 muzikanten en heeft een fanfare-bezetting. Veel muzikanten van het PONN zijn in dienst bij de politiekorpsen Drenthe, Friesland of Groningen. De overige PONN-muzikanten zijn oud-politiemensen of hebben een andere (arbeids)relatie met of in de politieorganisatie. De algehele muzikale leiding van het PONN is in handen van chef-dirigent Frank Samsom.

Heeft u zin in de sfeer van een dorpsplein op een mooie zondagochtend? Kom dan op 16 december naar Cultuurhuis De Klinker. Kaarten zijn te verkrijgen via de theaterkassa of www.indeklinker.nl.

Vier schilders uit het Noorden

Noorder Art exposeert in De Klinker

 

Exposities vormen een belangrijk onderdeel van het aanbod in De Klinker. Iedere 3 maanden krijgen lokale, regionale, maar ook landelijke kunstenaars de gelegenheid hun werk te tonen. De exposities variëren van fotografie tot beeldhouwwerken en schilderijen. Van oktober tot en met december ziet u schilderijen van vier schilders, exposerend onder de naam Noorder Art. U kunt de expositie tijdens openingstijden gratis bezichtigen in Cultuurhuis De Klinker.

 

Noorder Art is een professioneel werkende kunstenaarsgroep bestaande uit vier kunstenaars: Jan de Boer, Mineke Gravers, Marja Hens en Sieuwke Ronner. Het zijn allemaal schilders uit de noordelijke provincies, die in 2014 afstudeerden aan de Klassieke Academie voor Beeldende kunst.

 

Expositie

Voor de expositie, genaamd ‘Tijd’, werkte de kunstenaarsgroep samen aan een groot drieluik. Op het drieluik staan overleden Groningers afgebeeld. Ze zijn afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Gemeenschappelijk is de grote betekenis die ze voor Groningen -en ver daar buiten- hebben gehad. Op het drieluik staan drie kunstenaars (Jan Wiegers, Otto Eerelman, Hendrik Willem Mesdag) en Aletta Jacobs, Jan de Roos, Rutger Kopland en het standbeeld van Sint Joris. In De Klinker is een replica van het drieluik te zien. Het origineel hangt permanent in de Martinikerk in Groningen. Behalve het drieluik zijn er meer portretten van bekende Groningers toegevoegd aan de expositie. Er hangen portretten van onder andere Ede Staal (geschilderd op staal), voormalig commissaris van de Koningin Henk Vonhoff en stadsfiguur Plopatou. Daarnaast laten de kunstenaars ook eigen werk zien, zo ziet u in de vitrines in de bibliotheek bijvoorbeeld keramiek en andere objecten. Daarnaast toont videokunstenaar Ewout van Roon diverse videoschilderijen. Beelden om van te genieten, tot jezelf te komen en bij weg te dromen.

 

Kunstuur

Wilt u daarnaast meer weten en leren over kunst? Kom dan naar het kunstuur waarbij de schilders van Noorder Art meer vertellen over hun werk. Het kunstuur vindt plaats op vrijdag 23 november van 16.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek. Deelname is gratis. 

 

Nieuwsgierig naar het werk van de vier schilders? Hun werken zijn nog t/m december te zien in Cultuurhuis De Klinker.


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030