Praktijk PureTouch

Quashie Ghana School Project

Hoe het begint....
 
Het vehaal begint in 2002 als KRO-Spoorloos mijn biologische vader vindt in Ghana. 'Mister Quashie' en zijn familie weten van mijn bestaan en ik word zeer hartelijk ontvangen. Het voelt als thuiskomen. Veel mensen zien de Spoorloos-uitzending en ik krijg spontaan donaties om mijn zieke vader (Parkinson) te helpen. Ik ga voor 3 maanden terug om mijn familie te leren kennen en het geld goed te besteden. Mijn vader krijgt de juiste therapie, een bed en het huis wordt opgeknapt. Ik regel hulp voor zijn dochter Lucy, die voor hem zorgt, als een gewoon 12-jarig meisje naar school kan gaan.
De blijheid van Lucy op de dag dat ze weer naar school gaat ontroert mij diep. Mijn vader vertelt dat het zijn grootste wens is om zijn kinderen te laten studeren. Door zijn ziekte is dat niet meer mogelijk. 
Ook al had het toen nog geen naam, het zaadje voor het Quashie Ghana School Project is geplant. Ik ga er voor zorgen dat zijn kinderen naar school kunnen gaan en een zelfstandig leven kunnen opbouwen. KRO-Spoorloos heeft nog eens 3 uitzendingen gemaakt om het hele verhaal te vertellen. Alle uitzendingen zijn op Facebook te zien @quashieghanaschoolproject
 
Hoe gaat het nu....
 
Ik heb in Ghana 2 halfbroers en 6 halfzussen. Mijn vader is helaas in juni 2006 overleden; 4 zussen zijn nu afgestudeerd. Ik had graag iedereen laten studeren maar sommigen hebben een gezinsleven en kunnen niet terug naar school.
Het is duidelijk te zien dat studie écht verschil maakt. Meer inzicht, meer zelfstandigheid, het vormen van een eigen mening en een doel in het leven.
We zijn nu een generatie verder. Bijn al mijn broers en zussen zijn nu ouders die begrijpen wat studeren is. Drie neefjes en een nichtje kunnen nog van het donatiegeld naar school. Lucy kan haar kinderen zelf onderhouden. Op dit moment gaan 7 van de 21 kinderen naar een goede school. Het zou fijn zijn als dit aantal kan stijgen.
Niet alle kinderen kunnen thuis hun huiswerk maken. Lucy biedt onderdak voor wie het noodzakelijk is en helpt met huiswerk. Zij geniet met volle teugen van haar 'leerlingen'. Ik heb met haar een goede band en we bespreken samen alles. Lucy is de schakel naar de familie en zorgt ervoor dat het geld op de juiste plek komt.
 
Lucy's droom
 
Lucy's droom is een eigen school. Dit riep ze vanaf de dag dat zij weer naar school kon. De kans die zij heeft gehad gunt zij alle kinderen.
Dit wordt ons nieuwe project. Een school van crèche tot en met middelbaar onderwijs. Lucy heeft alle papieren en samen gaan we begin 2017 op zoek naar een locatie. Het voelt fantastisch om een initiatief te steunen van een Ghanees zelf en niet (alleen) van een westerling.
Mijn droom hierbij is om moeders te leren omgaan met schoolgaande kinderen. Voor ons een vanzelfsprekendheid maar in Ghana nog een hele klus. Kinderen worden gezien als een investering in de oude dag en hiervoor van jongs af aan 'getraind'. Dat kinderen een eigen leven mogen hebben en toch liefdevol voor hun ouders blijven zorgen, dat is voor mij de uitdaging die ik graag aanga.
Een school met een meerwaarde, dat is ons doel. Hoe het precies gaat lopen? We beginnen met het zoeken van land. Vervolgens starten we een crèche en zo bouwen we het langzaam op. We hebben er vertrouwen in dat er iets moois gaat ontstaan.
Wie weet, worden de studerende neefjes en nichtjes van nu, straks docenten van deze school. Wat zou mijn vader trots geweest zijn.....
 
Ondersteunen?
 
Voor degene die het Quahie Ghana School Project mee wil/kan helpen financieel te steunen, de volgende informatie...
Een bijdrage kan gestort worden op (IBAN) rekening NL69 INGB 0005 5667 72; BICcode: INGBN, ten name van M.B. v.d.Wal.
Voor vragen bel: 06 2028 1979 of een mail naar schoolproject@praktijkpuretouch.nl
Moniek Jacobs of op z'n Ghanees Monica Akwia Kwansema Quashie.
Voorstraat 43,  9693EE Bad Nieuweschans.


Contact

Belangrijke adressen

112 Als elke seconde telt
Gemeente Oldambt: 0597-482000
info@gemeente-oldambt.nl
Politie Winschoten: 0900-8844
Dependance Arts en Zorg: 0597-799000
Praktijk dr. Polinder Voorstraat 2, 0597 464 440
www.dorpsbelangen
badnieuweschans.nl

0597-795278 / 06 46618030